102. GODIŠNJICA OD OSNIVANJA PRVOG SRPSKOG NARODNOG ODBORA: Ideja o prisajedinjenu sa maticom začeta u Banatu

Odajući poštu slavnim precima i minulom vremenu na spomen-ploču osnivačima Prvog srpskog narodnog odbora u porti Uspenskog hrama vence su danas položili gradonačelnik Simo Salapura sa saradnicima i predstavnici institucija.
Minulo je tačno 102 godine otkako su tadašnji najugledniji velikobečkerečki prvaci u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice osnovali prvi Srpski narodni odbor sa zadatkom da pripremi dolazak oslobodilačke vojske, a potom i preuzme vlast u gradu, u prvim trenucima nakon oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Zbilo se to na praznik Svetog apostola i jevanđeliste Luke, 31. oktobra 1918. godine. Začetnik ove ideje bio je doktor Slavko Županski koji je oko sebe okupio grupu istomišljenika i vizionara među kojima su bili pop Dragutin Mojić, Živko Ž. Terzin, dr Andrija Vasić, prota Žarko Stakić, Milan Rakić, Paja Ristić, Svetozar Isakov i Jefta Vukov.

O značaju ovog datuma i važnim temeljima koje je postavio dr Slavko Županski govorio je Milan Radaković, istoričar i direktor Zrenjaninske gimnazije.

-Srpski narodni odbor  iliti veće, koji je ovde osnovao dr Županski, prvi je tog tipa na teritorijama preko Save i Dunava. Vlast u tadašnjem Velikom Bečkereku preuzeta je mirnim putem, bez i jedne prolivene kapi krvi. Treće i  najvažnije je što je predlog delegacije iz Velikog Bečkereka prihvaćen na Velikoj narodnoj skupštini održanoj 25. novembra 1918. godine u Novom Sadu, a to je da se ovi krajevi priključe Matici Srbiji – podsetio je Radaković.

Ove godine, poštujući epidemijske mere, događaj je organizovan skromnije nego inače. Izostao je veliki školski čas na kojim tradicionalnio prisustvuju đaci Zrenjaninske Gimnazije i svečana akademija u Narodnom pozorištu ,,Toša Jovanovićˮ.

 

M.Malbaški

Foto: Grad Zrenjanin