15. JUN JE BIO DAN MATURANATA ZRENJANINSKE GIMNAZIJE

Spremni za ozbiljne stvari

Iz Zrenjaninske gimnazije ispraćena je 15. juna poslednja generacija rođena devedestih godina prošlog veka. Maturska svečanost održana je u Kristalnoj dvorani, čija su sedišta do poslednjeg mesta ispunili roditelji, rođaci, prijatelji, a proslava, samo za đake i profesore, organizovana je posle u Hotelu „Vojvodina”.
Te 2014. godine Novak Đoković je osvojio svoju drugu titulu na Vimbldonu, Nemačka je postala šampion sveta u fudbalu, i dalje omiljeni animirani film „Zaleđeno kraljevstvo” (Frozen) osvojio je Oskara, a 234 učenika rođenih 1999. godine upisalo je Zrenjaninsku gimnaziju. Danas su to devetnaestogodišnjaci, od kojih mnogi, onako doterani za matursku svečanost, izgledaju starije i ozbiljnije. A pred njima su i ozbiljne stvari – prijemni ispiti za fakultete i više škole. Da li su se radovali kraju srednje škole ili su se malo i pribojavali? I jedno i drugo, konstatuje maturantkinja Julia Lazar.
– Jedva sam čekala kraj škole, jako je bilo stresno, ovaj kraj godine bio je najgori do sada. Bilo je lepo, ali ipak osećamo olakšanje nakon ove četiri godine. Meni je već prošao prijemni, čekam rezultate, a htela bih da upišem arhitekturu u Budimpešti – kaže ova devojka, nosilac „Vukove” i specijalne diplome iz informatike.
Nekima je još uvek neobično da pored svog imena pri predstavljanju više ne ističu pripadnost razredu, ali ne i Tamari Mihajlović, kako kaže, bivšoj učenici IV1.
– Planiram da upišem Pravni fakultet u Novom Sadu, uskoro je prijemni. Treba oko 97 bodova za upis na budžet, a ja nosim maksimalan broj bodova iz škole. Posle prijemnog sledi odmor i uživanje preko leta – kaže ona.
Pred generacijom ‚99 jeste najduži, poslednji raspust, a maturant Aleksa Lakatoš, nosilac „Vukove” i specijalne diplome iz matematike, planira da tokom leta putuje što je moguće više.
Tokom svečanosti dvoranom su prodefilovali razredi sa svojim starešinama: IV1 – Lidija Čolić, IV2 – Mira Topličević, IV3 – Svetislav Koman, IV4 – Slavka Mijatov, IV5 – Dražen Aleksić, IV6 – Gordana Vujin, IV7 – Nataša Marjanović, IV8 – Kornelija Pap Kapuši, IV9 – Nikola Tankosić i IV10 – Goran Manigoda. Diplome „Vuk Karadžić” dobilo je 46 učenika, devetoro njih primilo je specijalne diplome i 25 đaka je pohvaljeno. Najbolji uspeh sa srednjom ocenom odličan (4,65) ostvarilo je odeljenje IV9.
Pred kraj programa proglašen je đak generacije – Albert Makan, učenik nekadašnjeg IV8. On je kao nagradu od firme „Bioelektrik”, čiji je vlasnik Dragan Božjak, dobio ček od 100.000 dinara. Albert se isticao na časovima, kao i u vanškolskim aktivnostima, a vlasnik je i tri prva mesta sa republičkog takmičenja.
– Zahvaljujem se nastavničkom veću na ukazanom poverenju, svojim profesorima za nesebičan rad i na stečenom znanju, zatim direktoru škole što je meni i drugim učenicima uvek izlazio u susret, omogućivši da učestvujemo na takmičenjima. Bez podrške odeljenskog veća i mojih drugova iz razreda, danas ne bih stajao ispred velikog auditorijuma kao đak generacije. Trudiću se da proslavim ime škole – poručio je Albert Makan. Obrazovanje će, kako kaže, nastaviti na studijama informacionih tehnologija na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

  • „TRUDITE SE DA SAČUVATE SVE ŠTO STVORITE”
    Deo govora Milana Radakovića, direktora Zrenjaninske gimnazije: „Kako dani budu odmicali, verujem da će vaše sećanje na ovu školu i dane provedene u njoj biti intenzivnije i obojeno prijatnog nostalgijom. Verujem u vašu odlučnost i znam da ćete, u velikoj meri, svoja nadanja i ambicije uspeti da pretvorite u realnost. Moj savet je da to činite strpljivo i nepokolebljivo. Neka svako od vas načini pravi izbor, onakav kakav najviše odgovara vašem senzibilitetu i mogućnostima. Radite, budite kreativni, obrazujte se, gradite domove, stvarajte porodicu, prijateljstva i trudite se da ono što stvorite i sačuvate. I ne zaboravite da je ljubav najveći dokaz života…”
  • IZ PREDLOGA ZA UČENIKA GENERACIJE
    Albert Makan se jednako zanimao i za prirodne i za društvene nauke, kao i za umetnost. Literarne radove objavljivao je u školskom listu „Put”. Učestvovao je na kampu mladih fizičara u Mađarskoj 2017. godine. Najbolje rezultate postizao je na takmičenjima iz mađarskog jezika i književnosti. U prvom razredu osvojio je treće mesto, a u drugom, trećem i četvrtom razredu prva mesta na republičkom takmičenju. Albert je dobijao i matematička priznanja. U drugom razredu osvojio je prvo mesto na Međunarodnom memorijalnom takmičenju „Kiri” (pokrajinski nivo), kao i drugo mesto na okružnom takmičenju. U trećem razredu je bio prvi na Međunarodnom takmičenju „Zrinji Ilona” (pokrajinski nivo), kao i treći na okružnom. Ove godine je osvojio treće mesto na opštinskom, kao i na okružnom takmičenju.

M. Maričić

IV 1
IV 1
IV 2
IV 2
IV 3
IV 3
IV 4
IV 4
IV 5
IV 5
IV 6
IV 6
IV 7
IV 7
IV 8
IV 8
IV 9
IV 9
IV 10
IV 10