20. „BANATSKE VREDNE RUKE“: Bogatstvo ručnih radova i đakonija

Na Trgu slobode u petak probuđene su uspomene na vreme kada je izrada rukotvorina bila uobičajena stvar u većini porodica. Tome je doprinela manifestacija „Banatske vredne ruke“, na kojoj je ove godine učestvovalo 28 aktiva žena.

Ovaj festival osnovan je 2000. godine sa ciljem očuvanja tradicije i podsticanja narodnog stvaralaštva. Zbog veličine i značaja, uvršten je u manifestacije od značaja za Grad Zrenjanin i od tada se organizuje samostalno.

– Prezadovoljan sam organizacijom ove manifestacije. Gradu Zrenjaninu je svakako na ponos da ima ovakve aktive žena i da možemo da vidimo lepe stvari koje su nam pripremile žene širom Grada Zrenjanina – rekao je Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije.

Takmičarski karakter manifestaciji je vraćen pre tri godine, tako da su brojna udruženja i ovoga puta pokazala ko je najbolji u pravljenju raznih vrsta jela i izradi ručnih radova.

Rezultati: ručni radovi pojedinačno – 1.mesto Klub žena Mužlja, 2.KUD Arsenije Teodorović, sekcija žena Perlez, 3. mesto Asocijacija žena „Tradicija“ Elemir. Ukupan nastup u ručnim radovima – 1. mesto Udruženje žena „Ruža“ iz Aradca, 2 mesto Negovaoci mužljanskih običaja „Remus“ Mužlja, 3 Udruženje žena Kumane. Priprema jela slatkiši i slaniši 1. Udruženje građana Centar 023 Zrenjanin, 2. Asocijacija žena Srbije MZ Elemir, 3. Asocijacija žena Srbije MZ Orlovat. Ukupan nastup u pripremi jela -1. Asocijacija žena Srbije MZ Klek, 2.Udruženje žena „Gradnulički biseri“ Zrenjanin, 3. Udruženje žena „Naš osmeh“ Sečanj. Ukupan nastup na manifestaciji Banatske vredne ruke – 1. Udruženje žena „Dositej“ Zrenjanin.

Tokom manifestacije bio je održan i bogat kulturno-umetnički program. Na bini ispred gradske kuće najpre su učestvovali KUD-ovi, a nakon toga usledio je koncert grupe „Ođila“.

Organizator je bio Grad Zrenjanin sa Turističkom organizacijom, a veliku pomoć organizatori imali su od kompanije Gomeks i radija Klik FM.

Damir Petrović