ZRENJANINCI U BRATSKOM GRADU: Proslava slave Trebinja

Praznik Preobraženja gospodnjeg Grad Trebinje obeležava kao svoju gradsku i hramovnu slavu. Tim povodom, u grad na Trebišnjici podno visokog i gordog Leotara, uputila se delegacija bratskog grada Zrenjanina. Putovanje su organizovali Udruženje Hercegovaca, na čijem čelu je Milan Bjelogrlić, i Grad Zrenjanin.

Trebinjici svoj praznik obeležavaju nizom manifestacija koje su počele sinoć, otvaranjem Festivala meda i vina. Centralna svečanost održava se danas i započinje svetom liturgijom u hramu Preobraženja gospodnjeg, lomljenjem slavskog kolača i svečanom sednicom Skupštine grada. Zrenjaninci će u programu učestvovati monodramom glumca Jovice Jašina „Ima jedna zemlja“ po tekstu Bojana Ljubenovića. Takođe, nastupiće i hor „Sveti Serafim Sarovski“.

U večernjim časovima, nakon večernjeg bogosluženja, ulicama Trebinja proći će tradicionalna litija. Zrenjaninci su u Trebinju od subote, a posetili su stari manastir Tvrdoš u kojem se zamonašio Stojan Jovanović, potonji sveti Vasilije Ostroški, crkvu Gračanicu na brdu Crkvine, gde počiva knez pesnika Jovan Dučić, kao i mnoge znamenitosti grada.

Tekst i foto: M.Malbaški