SPUŠTENA ZAVESA 11. HORSKOG FESTIVALA „SLOBODAN BURSAĆ” – PREDSTAVILO SE VIŠE OD 700 PEVAČA

Muzika nema, niti će ikada znati za granice

Retki su ljudi koji iza sebe ostave jedinstven trag, a on postaje još jači tek kada zasija u srcima odabranih. Slobodan Bursać, veliki čovek i dirigent hora „Josif Marinkovića”, celog sebe nesebično je davao i stvorio ono po čemu je naš grad poznat. To su 25 ansambala u kojima su pevači svih generacija, od kojih su mnogi „Bursina deca”.
U čast i sećanje na uvaženog maestra zaživela je manifestacija koja je ponela njegovo ime. Ovogodišnji 11. Horski festival „Slobodan Bursać” trajao je od 31. maja. do 2. juna. Okosnicu su činili Zrenjaninci, kao i sastavi iz Rume, Kikinde, Bečeja, Leskovca, Požarevca, Beograda, Osjeka, Ljubljane.
Mališani su svoje umeće prikazali u subotu, 1. juna, u matineu. Predstavilo se 13 sastava iz vrtića, ovdašnji dečji horovi i gosti iz Novog Sada, Bečeja i Sombora.

MOĆ LJUBAVI I MUZIKE
Idejni tvorac i direktor Festivala je Vladimir Stojković Coka, nekadašnji „Josifovac”, član opere novosadskog Srpskog narodnog pozorišta (SNP). Prema njegovim rečima, za sve vreme postojanja doživeli su pregršt lepih trenutaka, ali se i suočavali sa brojnim izazovima. Dobri duh Slobodana Bursaća i pozitivna energija koju je širio bili su i ostali njihov pokretač.
– Svaki put se desi nešto nenadano. Spotaknemo se, padnemo, ustanemo i idemo dalje. Ovog puta pripremili smo nešto do sada neviđeno. Reč je o sastavu sa dalekog severoistoka Argentine (granica sa Bolivijom i Čileom). „Grito koplero”, čiji naziv u prevodu znači „Krik pesme”, sačinjen je od žena koje osluškuju glasove iz prirode. Poslale su video sa pesmom „Perfume de libertad” („Miris slobode”) i odlučili smo da one otvore Festival. Povezala nas je naša sugrađanka, hispanistkinja Bojana Kovačević Petrović koja za 2025. priprema simpozijum latinoameričkih zemalja. Ovo je još jedna potvrda da muzika nema, niti će ikada znati za granice – rekao je Vladimir Stojković.

Podsetio je da je prošlogodišnji događaj otvorio hor iz Australije. Publiku je putem videa pozdravila Dragana Jerinić Kirćanski, koja godinama živi u Pertu. Njen otac, Boško Kirćanski u ranim 60-im bio je direktor Muzičke škole i zaposlio je Slobodana Bursaća.
Na ovaj način, dodao je Stojković, zrenjaninski Festival, koji je međunarodni, polako postaje i interkontinentalni.

,,JOSIF” SE NE ZABORAVLJA
Pažnju je privuklo Srpsko pevačko društvo iz Rume. Prvi put su bili u našem gradu. Osnovani su 1862. kao mešoviti hor i od tada su širili umetnost pevanja, kako crkvenog tako i svetovnog. Od januara 2024. njime diriguje Siniša Pejakov, Zrenjaninac. Kako kaže, zauvek „Josifovac”. Završio je Gimnaziju, potom i srednju muzičku. Fakultet u Beogradu studirao je na smeru opšte muzičke pedagogije. U Zrenjaninu je osnovao oktet „Arion”. Vodio je i brojne druge sastave.
– Divim se mom prijatelju Coki što je ovako nešto uopšte pokrenuo. Nije mi jasno kako uspeva da sve to održi. Znam kroz šta je prošao i koliko mu je podrške u startu nedostajalo. Sa druge strane, došavši u svoj grad, preplavile su me emocije. O maestru Bursi mogao bih da govorim satima. On je bio genije. Koliko znam, možda u brojci grešim, postoji u svetu oko stotinak ljudi, profesionalaca, koji su krenuli na svoje putovanje kao amateri iz „Josifa”. Onda je svima jasno koliko daleko je to seme ljubavi doprlo. To su bili Slobodan Bursać i njegov hor – ispričao je Pejakov.
Za zrenjaninski Festival zna se i u Hrvatskoj. Preko društvenih mreža kontaktirano je sa ženskom pevačkom grupom „Alegre”. Iako nisu iz Dalmacije, već istočne Slavonije, izvode klapske, muškim ansamblima svojstvene pesme. Nisu im strane ni tradicionalne, strane, sakralne i druge numere.

– Oduševljeni smo, ne samo Festivalom nego i vašim gradom. Imale smo vremena da prošetamo i uživamo. Zrenjaninci su veoma prijatni i pristupačni. Okupiti 700 pevača je ozbiljan organizacijski poduhvat. Istakla bih nova prijateljstva i želju da se ponovo vratimo – rekla je dirigentkinja Anita Piljić Bilmez.

PRIZNANJA NAJBOLJIMA
Zorica Kozlovački vodi mušku vokalnu grupu „Panonika” i deo je kvarteta „Vita brevis”. Na Festivalu joj je uručeno priznanje za dve decenije uspešnog dirigentskog rada.
Nagrada za životno delo pripala je Zorici Kecić (1953), profesorki, dirigentkinji i operskoj pevačici. Maestro Bursać bio je njen nastavnik i razredni starešina u Muzičkoj školi „Josif Marinković”. Završila je akademiju u Beogradu, a par godina kasnije i solo pevanje. Uporedo je u „Josifu” bila nezamenljivi solista punih 17 godina. Osnovala je Crkveno pevačko društvo „Žene mironosice” pri Hramu svetog arhangela Mihaila (Ruska crvka).
Organizatori su Kulturni centar i Horski festival „Slobodan Bursać”. Generalni pokrovitelji: Pokrajinski sekretarijat za kulturu i Grad, a sponzori: ZREPOK, „Persu”, apoteka „Alba”, Poljoprivredna škola, Radovan Raša Eleković i pekara „Zlatni klas”.

Miroslava Malbaški
Foto: volimzrenjanin.com, Ljiljana Stojaković i Pavle Taboroši