UOČI ŽETVE STRUČNJACI PROCENJUJU PRINOS I KVALITET HLEBNOG ZRNA

Ratare najviše brine cena

Poljoprivrednik Đorđe Milotin iz Torka pšenicu je zasejao na 108 jutara. Ističe da je ova godina bila specifična, a vreme nimalo naklonjeno ovoj proizvodnji.
– Sasvim je neizvesno kakav će rod biti. Zima je bila topla, malo je bilo padavina, a mnogo štetočina. Najviše novca sam uložio u zaštitu useva. Što se cene tiče, sve ispod 30 dinara za kilogram ne može da pokrije uloženo – kaže Milotin i dodaje da, ukoliko do kraja ove nedelje dani budu sunčani, žetva može da počne za desetak dana.

Kao i brojni ratari i stručnjaci, naš sagovornik došao je na ogledne njive Poljoprivredne stručne službe (PSS) Zrenjanin gde je u utorak održan tradicionalni „Dan polja strnih žita”. Gosti i domaćini razgledali su 72 oranice (54 pod pšenicom, 13 zasejanih ječmom i pet pod tritikalama). Nadležni iz PSS govorili su o podizanju ovih useva od pripreme, preko setve, pa do trenutka kada se klas nalazi pred žetvom.
– Ove godine bile su izražene temperaturne razlike u februaru i martu. Izuzetno toplo vreme, bez dovoljno vlage, nije pogodovalo žitu i to će sigurno uticati na ovogodišnje prinose. Na području srednjeg Banata pšenicom je zasejano 53.000 hektara. U odnosu na prethodne godine, ove je veći broj ratara tražio savete stručnjaka i primenjivao agrotehničke mere što će doprineti boljim prinosima – ističe dipl. inž. Zorica Rajačić, rukovoditeljka Prognozno izveštajne službe PSS.

Snežana Parađenović, dip. inž. zaštite bilja poljoprivrednike je podsetila i na početak jesenje setve. Naglasila je da je poslednjih godina primetan zaostatak u kvalitetnoj pripremi oranica. To pogoduje razvoju glodara, posebno u uslovima blage zime.
– Imali smo problema u zaštiti žitnih polja od setve pa do sada. Zbog pojave glodara, rđe, pepelnice i sivomrke pegavosti bilo je potrebno više tretiranja. Neki proizvođači su to uradili tri puta, neki manje, a bilo je i onih koji nisu koristili zaštitna sredstva. To će se odraziti i na prinose – kazala je Snežana Parađenović.
Roman Kadarjan, poljoprivrednik iz Ečke navodi da nije zagovornik redukovane obrade i podrivanja zemljišta pred setvu. Naglašava da je „duboku brazdu” primenio i ove godine, kao i da je koristio i druge agrotehničke mere.
– Može se zapaziti da je pšenica, posebno ona rana, odavno završila punjenje klasa i da će biti slabiji rod. Srednje i kasnije sorte su osvežile aprilske i majske kiše te se nadamo boljem prinosu – rekao je Kadarjan.

Kristina Salapura, direktorka PSS Zrenjanin, i njeni saradnici bili su na oglednim njivama kraj Zlatice kako bi pokazale mogućnosti kvalitetne obrade zemljišta i zaštite useva.

N. Božović

RASTE CENA PŠENICE
Dok su ratari razgledali žitorodna polja, stigla je informacija sa Produktne berze u Novom Sadu da poslednjih dana cena pšenice skače. Trenutno je dostigla nivo od 24 dinara za kilogram.
– Pšenice nema na svetskom tržištu i nerealno je očekivati da se trend rasta cene nastavi i narednih dana – rekao je dr Nikola Hristov, ugledni selekcionar strnih žita.
Kako saznajemo, ovogodišnji rod pšenice na terminskoj prodaji ima cenu od 23,5 dinara, što je za pet dinara skuplje u odnosu na isti period lane.

NOVI PODSTICAJI
Ovogodišnje Dane polja strnih žita otvorili su Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina i Nemanja Ivanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu. Salapura je naglasio da će nastaviti akciju „Da nam sela budu bliža” i da će manja gazdinstva moći da konkurišu za bespovratna sredstva u iznosu od 250.000 dinara. Istakao je da će konkurs biti objavljen u toku ovog meseca. Ivanović je objavio da Pokrajina sprema nove kredite za nabavku mehanizacije.