IZLOŽBA
Izložba fotografija Milana Jankovića otvorena je do 10. maja u malom holu Kulturnog centra Zrenjanina. Autor je bio urednik fotografije u „Politici”. Sada je slobodan umetnik.

„SLOBODNA ZONA”
U okviru programa sa prošlogodišnjeg Filmskog festivala „Slobodna zona”, u Kulturnom centru je film „Pod suncem” Vitalija Manskog, u sredu, 3. maja, a u četvrtak, 4. maja, „Dok otvaram oči”. Projekcije su u velikoj sali, od 20 časova. Ulaz je besplatan.

„KVADRAT – MERNA JEDINICA…”
Izložba radova akademske slikarke Silvie Kovjenić – „Kvadrat – merna jedinica za zamišljenu površinu između” otvorena je do 4. maja u Kulturnom centru. Rođena je u Južnoafričkoj republici 1976. godine, a slobodna umetnica je od 2007. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna. Članica je ULUPUDUS-a. Izlagala je na 40 grupnih i na 12 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

PREDAVANjE
U maloj sali Kulturnog centra je u petak, 28. aprila, u 19 časova, predavanje „Životne poruke iz hrane i zdravlja”. Predavač je prim. dr med. Boro M. Vujasin. Ulaz je slobodan.

KVIZ „SUPERSU”
Polufinale i veliko finale – pete sezone dečjeg kviza „SuPersu” biće u Kulturnom centru u subotu, 29. aprila, i otvoreno je za javnost. Učestvuje 16 škola sa 22 ekipe. U Finalnom krugu su tri ekipe – pobednice svakog pojedinačnog takmičenja. U žiriju su Rako Tomović – profesor istorije, dr Vesna Odadžić – profesorka biologije i Vladimir Đurić – programski direktor KC. Svi takmičari biće nagrađeni prigodnim poklonima sponzora, a pobednici putovanjem. Prijatelji su: „Persu” marketi, „Mrkšićevi Salaši”, Mlekara – „Zott”, Knjižara – „Birooprema”, Akvapark „Petrolend” – Bački Petrovac, Kraljeva voda i Akvapark (Jagodina). Medijska podrška – RTV Santos. Od 10 časova takmiče se ekipa OŠ „Sveti Sava” iz Žitišta, OŠ „Dositej Obradović (ekipa 1.) iz Zrenjanina i OŠ „Dositej Obradović” iz Farkaždina. OŠ „Petar Petrović Njegoš”, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” iz Zrenjanina (ekipa 2.) i OŠ „Uroš Predić” iz Orlovata takmiče se od 10.45 časova, a ekipe 2 – OŠ „Dositej Obradović” i OŠ „Žarko Zrenjanin” iz Zrenjanina od 11.30. Veliko finale je u 12.15. časova.

KONCERT
Koncert grupa: „Desolation”, „Mud Factory” i „Downstroy” je u subotu, 29. aprila, u KC Kafe, u 22 časa. Ulaznice su 100 dinara.

POZORIŠTE
U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” u četvrtak,
27. aprila, na repertoaru je „Prs’o”, u petak, 28. „Čovek je čovek”, epizoda 2, a u subotu, 29. „Čudovište”. Sve predstave počinju u 20 časova. Na Lutkarskoj sceni je u subotu, u 10 časova, „Zvezdan”.

BIBLIOTEKA
Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”, u petak, 5. maja, u 13:30 časova, organizuje promociju programa Erasmus+ Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje za saradnju u tri oblasti: obrazovanje, mladi i sport. U fokusu je jačanje potencijala mladih za aktivno učešće u građanskom društvu, razvoj liderskih veština, solidarnosti i razumevanja između kultura. Govoriće Goran Bogunović iz Erasmus+ Fondacije Tempus u Srbiji.

„ŠTA ĆE BITI S KUĆOM?!”
U koncept baru i restoranu „Kafemat” je u četvrtak, 27. aprila, u 19 sati, predavanje „Šta će biti s kućom?!”, o industrijsko građevinskom nasleđu Zrenjanina, sa primerima iz Evrope i okruženja o načinu na koji su ovakvi objekti promenili namenu. Predavač je istoričarka umetnosti Vesna Karavida iz Zavoda za zaštitu spomenika Zrenjanina.

MUZEJ
Tokom prvomajskih praznika, izložbeni saloni Narodnog muzeja Zrenjanin biće otvoreni za publiku u utorak, 2. maja, od 17 do 21 sat. Ulaz je besplatan. U Salonu je izložba „Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat (1849–1861)”, a u Malom salonu postavka hrišćanskih sakralnih predmeta iz Arheološkog odeljenja i Zbirke primenjene umetnosti zrenjaninskog muzeja, pod nazivom „Na raskršću”.

DRAMSKI STUDIO
U prostorijama Mesne zajednice „Veljko Vlahović”, svake subote od 12 časova, radi Dramski studio, koji vodi reditelj Dušan Mamula iz Novog Sada. Prijave: 062723 23 41.

PREDAVANjE
Udruženje „Zdrav život” organizuje u ponedeljak, 8. maja, od 18 časova, u Makedonskoj, 11, predavanje „Vreme za nevreme”. Predavač je prof. Snežana Živanović.