BANATSKA BAJKA
U četvrtak, 12. jula, u Gradskoj bašti biće radionice Centra za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju CEKOM, u 19 časova. Petak, 13. jul, rezervisan je za Udruženje građana „Banatske gajde” – program pod nazivom „Šorom sredom” počinje u 20 sati. U subotu, 14. jula, publici će se predstaviti KUD „Pionir” u 20 časova. Program „To smo mi” – Biljana i Mika sa prijateljima – Klub za starija i odrasla lica Zrenjanin, je u nedelju, 15. jula, u 20 sati. Književno žensko veče „Pisanje uz vetar” – promocija knjige Milijane Barjaktarević biće u utorak, 17. jula, u 20 časova. U sredu, 18. jula, je muzički program pod nazivom „Muzičke poslastice planete Zemlje” – šta sve može harmonika Svetislava Nićetina, takođe u 20 sati. Istog dana je predstavljanje Udruženja „Čarobni prsti” uz degustaciju Sandrinih čarolija. Od 22 sata prikazuje se film „Nove avanture Aladina” (Les nouvelles aventures d‘Aladin, Francuska, 107 min). U slučaju kiše, program zakazan za taj dan biće otkazan ili će se održati u baroknoj sali gradske kuće. Predstavljanje u baroknoj sali predviđeno je za programe koji se održavaju petkom i nedeljom.

CIKLUS FILMOVA
Svake srede i četvrtka prikazuju se filmske projekcije posvećene obeležavanju kraja Prvog svetskog rata u maloj sali Kulturnog centra. U četvrtak, 12. jula, od 21 čas je film „Kapetan Konan” (Capitaine Conan, FRA, 1996, 130 min). Režija Bertran Tavernije. Igraju Filip Toreton, Samiel Le Bjan, Bernan Le Kok. Naredne srede, 18. i četvrtak, 19. jula, gledaćete film „Istočni front, zaboravljeni front 1915-1919” (Un front uobile, le front d‘Orient 1915-1919, FRA, 2010, 52 min). Režija Fransoa Deboa. Ulaz je besplatan. Više o ovome na
www.kczr.org

IZLOŽBA
U malom salonu Narodnog muzeja u ponedeljak, 23. jula, u 19 časova biće otvorena izložba skulptura i crteža Vukašina Milovića, dobitnika prve nagrade likovnog konkursa „30h30”. Ovaj umetnik je rođen 1962. godine u Andrijevici u Crnoj Gori, a 1988. je završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu. Na istom fakultetu je stekao zvanje magistra skulpture 1990. Do sada je priredio 24 samostalne i učestvovao na velikom broju grupnih izložbi kod nas i u svetu. Docent je za primenjeno vajarstvo na FPU u Beogradu. Član je ULUS-a od 1998. godine.

SAVREMENA GALERIJA
Izložba „Leto sa zbirkom Savremene galerije Zrenjanin” biće otvorena u ponedeljak, 16. jula, u 20 časova. Autorka izložbe je Slavica Popov, viša kustoskinja. Reč je o postavci 34 rada iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin od 22 autora, među kojima su značajna imena srpske likovne umetnosti sredine 20. veka. Većina ovih dela nastala je u Umetničkoj koloniji Ečka.