NAJAVE DOGAĐAJA

LETNJA OPERSKA ŠKOLA
U dvorcu „Kaštel” u Ečki održava se Letnja operska škola na kojoj učestvuju mladi pevači iz Srbije i Crne Gore. Koncert će se održati 13. jula u 21 čas u „Kaštelu” i 14. jula u 20 časova u gradskoj bašti. Školu vodi opersko-teatarska organizacija MOTO. Podršku su dali Ministarstvo kulture, Grad Zrenjanin i drugi sponzori.

FILMOVI SA „BELDOKSA”
Dokumentarac „Ptica na žici: Leonard Koen” prikazuje se u četvrtak, 11. jula, u maloj sali Kulturnog centra, u 21 čas. Naredne srede i četvrtka, 17. i 18. jula, na repertoaru je film „RBG”. Reč je o turneji festivala dokumentarnog filma „Beldoks”. Projekcije će biti u julu, svake srede i četvrtka, a ulaz je slobodan.

POSTAVKA: SLIKE IZ SVAKODNEVNOG ŽIVOTA
Izložba grafika likovnog umetnika Matije Rajković otvorena je u Kulturnom centru do 1. avgusta. U pitanju su digitalne grafike nastale od fotografija koje prikazuju tragove grafita i plakata, pisanja i lepljenja, korozije i protoka vremena na metalnim površinama ograda gradilišta.

„BANATSKA BAJKA”: SADRŽAJI ZA DECU
U četvrtak, 11. jula, u 18 časova počinju radionice Dečjeg stvaralačkog centra Maštalište. U isto vreme predstaviće se i Dečje odeljenje Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”. U 19 časova na programu je predstava „Pipi Duga Čarapa” za decu uzrasta od 3 do 12 godina. Režiju potpisuje Cvetin Aničić, a glavnu ulogu igra Jelica Brestovac. Francuski dečji film „Bela i Sebastijan” prikazuje se u 21 čas. Svi događaji „Banatske bajke” održavaju se u gradskoj bašti, a ulaz je slobodan.

PUTOVANJE TOMISLAVA PETERNEKA
Već treći put mag fotografske umetnosti Tomislav Peternek izlaže u Zrenjaninu – ovoga puta u mesnoj zajednici na Bagljašu. Više od decenije proteklo je od Peternekove izložbe „Randez-vous avec Paris” 2005. godine i „Putovanje između dva milenijuma” 2009. (obe posvećene njegovom kreativno- tragalačkom pohodu po svetu). Najnovija nam pruža mali retrospektivni izbor iz umetnikovog prebogatog stvaralačkog opusa od 1955. do 2018. godine. – Ja fotografišem sve, svuda i uvek – kaže Tomislav Peternek. Izložba se može pogledati tokom jula.
B. J.