U ČAST STEVANA SREMCA, VELIKANA DOMAĆE KNjIŽEVNOSTI, U ELEMIRU DODELJENA TRI LITERARNA PRIZNANJA

Vreme demantuje one koji aforizam ne smatraju relevantnim

Prvu nagradu na književnom konkursu manifestacije „Bal u Elemiru – Sremčevi dani”, koja je održana 28. i 29. juna u Elemiru, dobio je kultni aforističar Aleksandar Baljak. Nagrađen je za ciklus aforizama – žanr za koji kaže da savršeno odgovara današnjem trenutku savremenih tehnologija i brzih informacija. Drugu i treću nagradu dobili su Bojan Babić iz Beograda za priču „Izveštaj Kancelarije za povratak Rahaele Ferari u život” i dr Milan Micić iz Novog Sada za priču „Mali dogovor o ubistvu”.
Manifestacija „Bal u Elemiru – Sremčevi dani” održana je po četrnaesti put, a osim dodele književnih priznanja, predstavljena je knjiga Lasla Blaškovića i održana kolonija karikature.
Na književni konkurs za najbolja ostvarenja humoristično-satiričnog žanra (neobjavljena pesma, priča, esej) pristiglo je više od 100 radova iz zemlje i inostranstva, a o najboljim delima odlučivao je žiri koji su činili književnici Uglješa Šajtinac (predsednik), Srđan Tešin i Jelena Blanuša.
– Konkurs je ove godine počastvovan učešćem jednog od najveštijih i najmudrijih aforističara kojeg je književnost na našem jeziku iznedrila. Žiri nije imao nikakve šanse, pobednik Aleksandar Baljak sam se izabrao – rekao je Uglješa Šajtinac, pozvavši i mlade stvaraoce da se odazovu na naredne konkurse.
Već godinama aforističar Aleksandar Baljak ima kultni status na srpskoj književnoj sceni. Rođen je 1954. godine u Crvenki, a živi i radi u Beogradu. Objavio je nekoliko knjiga i antologija aforizama koji su prevođeni na mnoge strane jezike.
– Aforizam je kao književni žanr zapostavljen, stoga mi je ova nagrada izuzetno draga. Svako priznanje aforizmu doprinosi njegovoj novoj afirmaciji. Posebno mi je interesantan pre svega zbog usklađenosti sa današnjim vremenom i savremenim tehnologijama gde dominiraju kratke i brze informacije. Mislim da će vreme demantovati sve one koji u aforizmu nisu videli relevantnu književnu vrstu – rekao je Aleksandar Baljak, koji inspiraciju pronalazi u svakodnevici, a posebno u političkim temama.
Manifestaciju „Bal u Elemiru – Sremčevi dani” organizuje Mesna zajednica Elemir u saradnji sa Banatskim kulturnim centrom, uz podršku Grada Zrenjanina, u čast velikana srpske književnosti Stevana Sremca, koji je u Elemiru, čekajući na prijem u dvorac porodice Kiš, napisao epos u deset pesama po istinitom događaju pod nazivom „Bal u Elemiru”.
M. Malbaški