POSLEDNJE ZASEDANJE OBELEŽILI SU REBALANS BUDŽETA, IZMENE PLANOVA PREDUZEĆA, IMENOVANJA…..

Stanje u gradskoj kasi – stabilno!

Odbornici Skupštine grada prošlog petka treći put u ovom sazivu našli su se u svojim klupama. Predsedavao je Čedomir Janjić, a dnevni red obuhvatao je 77 tačaka. Većinom glasova, nakon jednosatnog obrazlaganja, nisu prihvaćeni predlozi za dopune koje su podneli zastupnici opozicionih odborničkih grupa.
Na sopstveni zahtev prestao je mandat Zoranu Sandiću (Novi DSS). I druga tačka ticala se kadrovskih rešenja. Diplomirana pravnica Ivana Kojčić, nekadašnja članica Gradske izborne komisije, izabrana je za zamenicu sekretara Skupštine.

NAJVIŠE PARA ZA NOVI VRTIĆ
Diskusiju je pokrenuo predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada za 2024. Predlogom rebalansa predviđeni su prihodi i primanja u iznosu od 8.789.855.552 dinara, što je povećanje od 10,4 odsto u odnosu na inicijalni.
– Povećanje dolazi kao posledica prihoda koje dobijamo od viših nivoa vlasti, Pokrajine i Republike, ali i od povećanja poreza na zarade zaposlenih u gradu i imovinu. Veći prihodi omogućavaju i veće rashode, odnosno izdvajanja. Podsetiću da je pre nekih 6,7 godina budžet iznosio oko 4 milijarde, što je drastično povećanje – istakao je zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

Iz gradske kase 25 miliona biće dodatno izdvojeno za sport. Za uređenje enterijera Palate Zadružne banke odobrava se 20 miliona dinara, a novo lice trebalo bi da dobije i Centar za socijalni rad. Za tu namenu biće dato 27,5 miliona dinara. Zrenjanin je u 2025. nacionalna prestonica kulture. Prva faza rekonstrukcije Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”, koštaće 85 miliona. Četiri miliona dobiće Dobrovoljno vatrogasno društvo i Sektor za vanredne situacije. Šećeranski park biće renoviran. Za prvu fazu, koja obuhvata obnovu zelenila, treba da se plati 16, 8 miliona. Mesna zajednica „Gradnulica” može računati na 28 miliona za proširenje atmosferske kanalizacije.

REČ OPOZICIJE
Rebalans su podržali odbronici Srpske napredne stranke (SNS) Jovana Erdeljan, Srđan Borjanović i Radmila Petrov. Žustro su im odgovarali predstavnici opozicije: Nenad Nikolić (SRCE), Nataša Velemir (NPS), Sonja Pernat (SSP), Senka Jankov (Zeleno levi front), Alisa Kockar (DS), Miljan Čičić (PUF), Milan Ivanić (Novi DSS), Aleksandar Marton (LSV), Borislav Gađanski („Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović”). Mnogi su poručili da nije razvojni, već rasipnički.
Odbornica Mirjana Grujić je navela da se nastavlja kontinuitet fiskalnog deficita i prekoračenje od 10 odsto od zakonskog limita prihoda u tekućoj godini. Ukazala je da deficit iznosi 965,5 miliona dinara. Prema njenim rečima, to je pokazatelj da stanje u graskoj kasi i dalje ne stoji dobro. Smatra da bi trebalo podržati konkretne mere da se pokrije nedostatak sredstava i umanji deficit. Gradu su, veli Grujić, potrebne investicije ključne za njegovo pokrivanje.

– Rashodi su pokazatelj koliko se domaćinski brine o novcu građana i kako se troši. Ulaganja u sport su neadekvatna i nedovoljna, a loša javna privatna partnerstva nas sve koštaju. Planirano je izdvajanje od 328 miliona dinara za uklanjanje gradske deponije, što je 26 milona više nego što je predviđeno Odlukom. Novac za poljoprivredu i razvoj smanjen je za 9,5 odsto. To pokazuje da se nema sluha za ratare koji su već nezadovoljni. Kultura i informisanje su dobro prošli. Međutim, tu se finansiraju mediji koji služe za promivisanje lokalne vlasti, a ne objektivnog informisanja – rekla je Grujić.
Ona i Milan Ivanić kritikovali su odluku da se umanji finansiranje kapitalnih investicija za izgradnju ulica, trotoara i biciklističkih staza. Ta sredstva su preusmerena za sprovođenje nabavke i izvođenje radova za izgradnju atmosferske kanalizacije.

ZA SVAKOG ZRENJANINCA PO ČOKOLADA
Predstavnici „Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani” glasali su protiv rebalansa budžeta i istakli da nesposobna vlast ne može ništa dobro da uradi za Zrenjanin, posebno u situaciji stroge centralizacije, koja uzima novac lokalnim samoupravama i sliva ga u budžet Srbije. To je, vele, omča oko vrata Zrenjanina i njegovih građana. Odbornik Aleksandar Marton istakao je da se naprednjaci hvale iznosom budžeta, ali kada se on izmeri po glavi stanovnika, ispada da na svakog sugrađanina dolazi samo 200 dinara dnevno. Veli da za sve potrebe građana odlazi iznos jedne čokolade.
– Zato nam je grad prljav, zarastao u travu, vodovodne cevi pucaju svako malo, a čitav komunalni sistem je na veoma niskom nivou. Poređenja radi, gradovi slične veličine Zrenjaninu, pa i manji, imaju i 4-5 puta veće iznose budžeta po glavi stanovnika. Na primer, Segedin, Rijeka ili Varaždin – naveo je Marton.
Odbornici su dali zeleno svetlo promeni osnivačkog akta JKP „Pijace i parkinzi”. Na osnovu njega će ubuduće direktor moći da dobije stimulaciju. Takođe, ukida se mesto izvršnog direktora. Odbornik Miljan Čičić argumentovano je iznosio činjenice, koje su se ticale subvencionisanja JKP „Vodovod i kanalizacija” u iznosu od 135 miliona dinara. Tom prilikom je podsetio sve u sali na više puta data i prekršena obećanja u vezi sa rešavanjem pitanja ispravne pijaće vode.

NOVA PARLAMENTARNA TELA
Skupština je obrazovala pet komisija – za predstavke i predloge, za sprovođenje konkursa za izbor direktora, rodnu ravnopravnost, dodelu Nagrade grada Zrenjanin i za vođenje postupka i donošenje Rešenja po zahtevu za vraćanje zemljišta, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Obrazovani su i Gradski štab za vanredne situacije, kao i Savet za odbranu i bezbednost grada.
Završni deo protekao je u razmatranju kadrovskih rešenja i promena u pojedinim upravnim, nadzornim i školskim odborima. Jasna Jovanov, master profesor biologije, ponovo se našla na mestu vršioca dužnosti direktora Ustanove „Rezervati prirode” na period od godinu dana.
Predsednica odborničke grupe „Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin” Alisa Kockar komentarisala je ovu tačku. Ukazala je da se u Rešenju o imenovanju iz juna 2023, navodi da Skupština može da postavi v.d. direktora na šest meseci, kao i na dodatnih još toliko u opravdanim slučajevima, a radi sprečavanja materijalne štete.

– Dakle, Jasni Jovanov je mandat istekao pre skoro četiri meseca. Šta će to Jovanov da uradi u narednih godinu dana, što nije uspela tokom svog mandata s dva produžetka? Kakva to šteta preti „Rezervatima”, koju je samo gospođa Jovanov sposobna na spreči i koje to posebne kompetencije ima? I možda najvažnije pitanje, da li Jovanov ima overenu zdravstvenu knjižicu i penzijsko osiguranje, i ako ima (a sigurni smo da ima) na osnovu kog dokumenta je osigurana kada joj je istekao mandat – pitala je Kockar.
Nada Knežević (ekonomski tehničar) i Spomenka Urošević (arhitekta) neće biti članice Upravnog odbora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, kao predstavnici zaposlenih. Pozicije su napustile iz ličnih razloga. Umesto njih dolaze Svetlana Popov (referent) i Vesna Majstorović (istoričar umetnosti).

Miroslava Malbaški
Foto Jovan D. Njegović i Grad Zrenjanin

KO KRŠI ZAKON?
Odbornici Sonja Pernat (SSP) i Miljan Čičić (PUF) ukazali su na činjenicu da pojedini odbornici krše zakon, jer dupliraju funkcije. Tokom Skupštine uručili su im rešenja Agencije za borbu protiv korupcije. Prozvali su: Bojana Janjića, Sanju Dupljanović, Aleksandra Šalamona, Srđana Borjanovića, Jelenu Mihajlov i Miroslava Markuša iz redova SNS. Nisu zaobišli ni članove Gradskog veća: Jožefa Stojka, Vojislava Arsenova, Dragana Ćapina i Biljanu Guzina. Pernat i Čičić su istakli da su pomenuta lica predsednici, zamenici ili članovi Saveta Mesnih zajednica (Stajićevo, Lukićevo, Lazarevo, Mužlja, Belo Blato, Elemir, „Sonja Marinković”). Na taj način, poručili su Pernat i Čičić, dvostruko uzimaju novac od građana i zamolili su ih da podnesu ostavke na jednu od funkcija.

 

DEJAN KARLEČIK VIŠE NIJE NA ČELU POZORIŠTA
Razrešen je direktor Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” Dejan Karlečik. Za v.d. direktora imenovan je Uroš Pavlov, profesor srpskog jezika i književnosti i pisac. Podsetimo, Karlečik je imenovan 15. juna 2022. Pisanu ostavku iz ličnih razloga podneo je 4. oktobra.