U SREDU, 1. NOVEMBRA, RASPISANI SU VANREDNI PARLAMENTARNI IZBORI

Najviše kandidata iz Okruga kod radikala, SVM-a i Novog DSS-a

Za manje od dve godine građani Srbije ponovo će izaći na birališta. Stanovnici Srednjeg Banata glasaće za novi sastav republičkog parlamenta 17. decembra. Biće to 10. vanredni izbori od uvođenja višestranačja 1990. godine. Izvesno je da će se u decembru birati i nova pokrajinska vlast, budući da je jedina tačka dnevnog reda vojvođanske skupštine zakazane za 16. novembar Odluka o prevremenom prestanku mandata.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izbore najavio još 12 oktobra. Zatim mu je Vlada Srbije 30. oktobra zvanično uputila predlog o raspuštanju Narodne skupštine, navodeći da bi novi parlamentarni izbori obezbedili viši stepen demokratičnosti, smanjenje tenzija između suprotstavljenih opcija u društvu, odbacivanje govora mržnje i dalju afirmaciju evropskih vrednosti.

Do 8. novembra po podne na sajtu Republičke izborne komisije (RIK) nalazilo se šest lista: „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”, „Ivica Dačić – premijer Srbije”, „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka”, „Milica Đurđević Stamenkovski i Boško Obradović – nacionalno okupljanje i državna snaga”, „Dr Miloš Jovanović – nada za Srbiju” i „Savez vojvođanskih Mađara – za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost”. Predstavnici partija okupljenih oko liste „Srbija protiv nasilja” prijavu su podneli toga dana.
Lista naprednjaka ima četvoro kandidata iz našeg okruga. Reč je o Zrenjaninki master ekonomistkinji Stanislavi Janošević (64), dipl. ekonomisti Rajku Kapelanu iz Kleka (176), dipl. psihološkinji Ivani Dobožanov Ćurčić iz Novog Bečeja (214) i medicinskoj tehničarki Bojani Žmirić iz Perleza (232). Na prošlim izborima imali su troje kandidata iz našeg kraja.
Socijalisti, Jedinstvena Srbija i Zeleni Srbije lane su imali sedmoro, sada predlažu troje predstavnika iz Srednjeg Banata. To su Zrenjaninke – master pravnica Dubravka Kralj (28) i master vaspitačica Aleksandra Dušanović (57) i novinar i književnik iz Žitišta Dušan Milićev (144).
Ovdašnji predstavnik na listi Dveri i Zavetnika jeste student iz Novog Miloševa Milorad Pap (189).

Na listi radikala nalazi se sedmoro kandidata iz našeg Okruga, a lane ih je bilo četvoro. To su: tehničarka PTT saobraćaja iz Banatskog Despotovca Zorica Kontić (47), vozač iz Jarkovca Marko Marković (58), tehničar drumskog saobraćaja iz Novog Bečeja Slobodan Svirčev (70), Aleksandrovčani – ekonomska tehničarka Slađana Marković (117) i poljoprivredni tehničar Todor Nenadić (140), zatim Zrenjaninci – monter Igor Kirćanski (86) i profesorka Ljiljana Bačikin (109).
Lista Novog DSS-a i POKS-a ima osam predstavnika, dva manje nego na izborima 2022.
Aktuelni narodni poslanik, poljoprivredni inženjer Zoran Sandić našao se na 11. mestu. Na listi su još i: dr Siniša Atlagić, profesor Fakulteta političkih nauka (23), Denisa Đurđević, poljoprivrednica iz Torka (94), službenica iz Zrenjanina Svetlana Jevremov (103) Branimir Kostić, pravnik iz Lazareva (131), Nataša Stojković, pravnica iz Zrenjanina (143), preduzetnik Petar Rajlić (146), profesor informatike Vukan Obradović (163).

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) ima 14 kandidata iz Srednjeg Banata, 11 manje nego 2022.
Na drugoj poziciji je Elvira Kovač. Slede ostali Zrenjaninci: preduzetnica Sonja Kamraš (47), profesor biologije Atila Molnar (97), muzička saradnica Emeše Kardoš (107), preduzetnica Ida Vencel (117), muzička saradnica Otilija Damjanović (142), poljoprivredni tehničar Ervin Palatinuš (152), medicinski tehničar Arpad Toma (162), krojačica Valika Mikloš (204). Kandidati iz Novog Bečeja jesu: master fizioterapeut Čongor Senji (42), tehnološkinja Gizela Senji (219), pilot Robert Babo (227). Inženjer poljoprivrede Atila Juhas (12), filološkinja Lila Bicok (187) i inž. agronomije Jožef Đerman (237) su iz Nove Crnje.SVM se već 7. novembra pohvalio da su za samo jedan dan prikupili potpise za pokrajinske izbore. Uz to su naveli i datum održavanja – 17. decembar.
U prethodnom sazivu Narodne skupštine Srednji Banat predstavljalo je četvoro poslanika: Elvira Kovač (SVM), Stanislava Janošević (SNS), Dubravka Kralj (SPS) i Zoran Sandić (Novi DSS).

M. M.

BIRAČKI SPISAK
Gradska uprava poziva građane da izvrše uvid u birački spisak. To mogu učiniti putem sajta Ministarstva državne i lokalne samouprave www.upit.birackispisak.gov.rs, kao i u gradskoj kući u kancelariji broj 13. Zahteve za promene podataka građani Zrenjanina mogu podneti Gradskoj upravi radnim danima od 8 do 15 časova, najkasnije do 1. decembra.

KAKO SE GLASALO PROŠLE GODINE
Najviše glasova na parlamentarnim izborima održanim 3. aprila 2022. godine Zrenjaninci su dali Srpskoj naprednoj stranci – 41,27 odsto. Na drugom mestu bila je lista „Ujedinjeni za pobedu Srbije” koju je predvodila Marinika Tepić sa 15,9 odsto podrške, a na trećem lista Ivice Dačića i SPS-a sa 8,97 procenata. Izlaznost u Zrenjaninu je tada bila 59,6 odsto – blizu republičkog proseka od oko 59 odsto.