U NEDELJU SE BIRALA NOVA GRADSKA VLAST: ODLUČIVALO JE MANJE OD POLOVINE GLASAČA

Slabo interesovanje za lokalnu politiku

Pola godine od parlamentarnih i pokrajinskih izbora na koje je izašlo najviše Zrenjaninaca u poslednjih 15 godina (59 odsto), na lokalnim izborima u nedelju, 2. juna, glasalo je 12.104 sugrađana manje (47 odsto). Srpska napredna stranka sa svojim partnerima ostvarila je ubedljivu pobedu, mada je zaustavljen njihov rast koji je trajao tokom osam godina, odnosno dva izborna ciklusa. Opozicija je duplirala broj odbornika, a u skupštinske klupe će i nova politička opcija – troje sledbenika prof. Branimira Nestorovića. Na isti broj, sa 11 dosadašnjih odborničkih mesta, spao je i SPS.

MANJA PODRŠKA NEGO U DECEMBRU
U ponedeljak, 3. juna, Gradska izborna komisija objavila je preliminarne rezultate na osnovu obrađenih zapisnika sa sva 74 birališta.
Listu „Aleksandar Vučić – Srbija sutra” podržalo je 58 odsto onih kojih su glasali (27.103). Tako će udruženim naprednjacima, socijalistima, PUPS-ovcima, radikalima i Zavetnicima pripasti 41 mesto u gradskoj skupštini.
Koalicija „I voda i sloboda – NADA – ujedinjena opozicija Zrenjanina” osvojila je 17,2 odsto glasova (8.015), odnosno 12 mandata.
„Zrenjanin protiv nasilja – biramo Zrenjanin” odabralo je 14 odsto sugrađana s pravom glasa (6.506), dodelivši im tako devet mandata.
Lista „Mi glas naroda – prof. dr Branimir Nestorović Zrenjanin” dobila je 5,1 odsto glasova (2.383), odnosno tri mandata. „Savez vojvođanskih Mađara – dr Balint Pastor” podržalo je 3,5 procenata izašlih sugrađana (1.644), dodelivši im dva mandata.
Rezultat decembarskog glasanja Zrenjaninaca pokazuje da su tada SNS („Srbija ne sme da stane”), socijalisti, zatim lista Zavetnika i Dveri i Srpska radikalna stranka zajedno dobili 55,3 odsto podrške izašlih birača (32.538). Sada su, ujedinjeni, dobili 5.435 glasova manje, što je gubitak od 16,7 procenata.

Sa druge strane, koaliciju „Srbija protiv nasilja” i Novi DSS sa Pokretom obnove kraljevine Srbije pre pola godine podržalo je ukupno 31,2 odsto izašlih birača (18.403). Uz 2.425 glasova Lige socijaldemokrata Vojvodine na pokrajinskim izborima, pokazuje se da se za opoziciju u decembru opredelilo oko 20.828 sugrađana. Ove političke opcije sada su dobile oko 6.307 glasova manje, što je umanjenje od 30 odsto.
„Mi glas naroda” ostao je uglavnom na istom nivou podrške, dok je SVM sada dobio oko 13,9 odsto glasova manje nego pre šest meseci.

GIK: NA DAN GLASANJA BEZ PRIGOVORA
Do srede u podne, Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) nije bio podnet nijedan prigovor na sprovođenje izbora. Rok za to je istekao istog dana u 20 časova. Glasanje je u nedelju regularno proteklo, navodi predsednik GIK-a Jovan Stankov.
– Tokom izbornog dana nismo imale prijave da se na nekim biračkim mestima onemogućava sprovođenje glasanja. Dakle, nije bilo događaja koji bi sprečili birače da glasaju ili produžili glasanje. Sva birališta su otvorena i zatvorena na vreme – navodi Stankov.
Do zaključenja ovog broja „Zrenjanina”, nije stigao odgovor Policijske uprave na pitanja koliko je prijava podneto zbog sumnji na izborne nepravilnosti 2. juna i šta je povodom toga preduzeto. Kandidatkinja za odbornicu liste „Zrenjanin protiv nasilja” Jelena Odžić izjavila je u nedelju za N1 da je policiji prijavila da se u prostoriji mesne zajednice na Lesnini sprovodi organizovana kupovina glasova.
– Nisu me pustili unutra. Pozvala sam policiju, uzeli su izjavu. U međuvremenu su se ljudi kretali, dolazili su istaknuti članovi vladajuće stranke. Policija je izvršila uviđaj, pozvali su tužioca. On nije našao osnovu da procesuira sve to – rekla je Odžić za N1. Dodala je da su, po njenom otkriću, iz mesne zajednice brzinom svetlosti iznošene kutije i papiri.

Policija je izašla na teren i po prijavi aktivista liste „I voda i sloboda” da se u blizini birališta u naselju Ruža Šulman vode dupli glasački spiskovi. Ukazuju da je zabranjeno da se, van službene evidencije u izvodima iz biračkog spiska, prave spiskovi birača koji su izašli ili nisu izašli na glasanje.

M. M.

  • DOMINACIJA SNS-A U SELIMA, OPOZICIJI 5 BIRALIŠTA
    Pregled rezultata po mesnim zajednicama pokazuje da je izlaznost u gradu manja nego u selima (45,6 naspram 49,4). Najveću podršku, 75 odsto i više, koalicija naprednjaka dobila je u Knićaninu, Jankovom Mostu, Stajićevu, Tomaševcu, Farkaždinu, na dva birališta u Melencima…
    Sa druge strane, opozicija je prevagu nad naprednjacima odnela na pet birališta u Maloj Americi i na Lesnini. Najubedljivija razlika ostvarena je na novom biračkom mestu broj 74 u Kulturnom centru, gde su liste „I voda i sloboda” i „Zrenjanin protiv nasilja” ukupno dobile 52,3 odsto glasova, a „Aleksandar Vučić – Zrenjanin sutra” 35,4 odsto