ODBORNICI DALI „ZELENO SVETLO” STRATEŠKIM PLANOVIMA GRADA

Zacrtano treba sprovesti u delo

Veća izdvajanja za porodilje, prihvatanje izmena Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje 2021–2023. i „Vodovodovog” programa korišćenja subvencija neke su od donetih odluka na skupštinskom zasedanju održanom u petak, 6. oktobra. Tačke dnevnog reda koje su pokrenule diskusiju među odbornicima bile su usvajanje Srednjoročnog plana (2024–2026) i Plana razvoja Grada (2023–2030).

PLAN KASNI GODINU DANA
Predstavnici SNS-a: Nenad Joksimović, Lepa Željski i Jasmina Šajber hvalili su pomenute dokumente, dok su kritička zapažanja izneli članovi opozicionih stranaka: Lige socijaldemokrata Vojvodine, Novog DSS-a i Dosta je bilo. Njih je začudilo to što se nije obratio prvi čovek Grada. Lider Novog DSS-a, narodni poslanik Zoran Sandić, naveo je da je Plan razvoja pun opštih mesta i da predstavlja spisak lepih želja. Nada se da će kratkoročni akti biti jasniji, dinamičniji i sa preciznijim odredbama.

Ligaši su poručili da je propuštena prilika da se jedan od najvažnijih strateških dokumenata za razvoj Grada uradi ozbiljno.
– Lišen je suštine, čini se kao ispunjavanje puke forme. Napisan je kao politički pamflet i izmanipulisana slika stvarnosti. A stvarnost je u Zrenjaninu tmurna. Veliki infrastrukturni projekti kao što su obilaznica i auto-put Beograd–Zrenjanin–Novi Sad nisu realizovani – poručili su iz LSV-a.
Aleksandar Korovljev (DJB) je napomenuo da donošenje Plana razvoja kasni godinu dana i da zato njegov naziv nije adekvatan. Ističe da on možda i nije tako loš, ali da ima dva problema.
– Prvi je što se gradska vlast ne ponaša ni izbliza u skladu sa Planom. Drugi je skoro potpuna centralizacija – komande prečesto dolaze odozgo i one ne poštuju naše prioritete, niti planove – kazao je Korovljev.
O važnom dokumentu gradonačelnik Simo Salapura je dao izjavu.
– Na svima nama je, uključujući i građane, zadatak da ono što smo napisali i sprovedemo. Očekuju nas i velike investicije koje će biti pokretač realizacije planiranih aktivnosti – kazao je Salapura.

EKONOMSKI TEHNIČAR ZAMENIO RENOMIRANOG UMETNIKA
Zoran Sandić je podsetio da je i dalje gorući problem rešavanje zdrave pijaće vode, ukazavši na rok koji je po tom pitanju probio i novi investitor „Panonian voter”.
– U aprilu je trebalo da krene isporuka tehničke vode. To piše u ugovoru. Kada neko ne poštuje ugovor, valjda snosi nekakve konsekvence – poručio je Sandić.
Istakao je svakodnevne probleme sa saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom i javnim prevozom.
– Prigradski prevoz jedva i da postoji. Zato iz nekih mesta imamo samo po jedan polazak za grad, što je nedopustivo. Zrenjanin zaslužuje da ima gradsko saobraćajno preduzeće koje bi pružilo adekvatnu uslugu, što treba planirati za budući period – dodao je Sandić.
Njegov stranački kolega Milan Ivanić pozabavio se Lokalnim akcionim planom za zapošljavanje. Smatra da oko 600 osoba sa invaliditetom, koje su prijavljene u filijali za zapošljavanje, zaslužuje da se nađe u pomenutom dokumentu. Ljubomir Erdeljan je konstatovao da su izmene i dopune poslovanja JKP „Vodovod i kanalizacija” za 2023. nerazumljive i da odslikavaju neprofesionalizam izvestioca.
Aleksandar Marton iz LSV-a je istakao da je sramno to što zrenjaninska vlast ćuti o, kako je ocenio, katastrofalnom stanju finansija lokalne samouprave. Poručio je i da je poražavajuće koliko je snažna centralizacija u zemlji.
– Čak 91 odsto javnih finansija pripadaju nivou državne vlasti. Samo 9 ide za AP Vojvodinu i sve lokalne samouprave. Odnedavno je stanje još gore, jer sada 100 odsto sredstava od kazni u saobraćaju odlazi u republički budžet, a ne kako je važilo po starom zakonu o bezbednosti saobraćaja, da deo ostaje i gradovima i opštinama. Lokalne samouprave i bukvalno umiru. Nema para ni za osnovne potrebe, a državna vlast ima pune trezore, pa deli na kašičice. Verovatno na lepe oči – naveo je Marton.

Njegove stranačke kolege su, osim kritika vlasti, uputili i konstruktivne predloge za rešavanje alarmantnih problema, kao što je inicijativa za obnovu železničkog saobraćaja na relaciji Zrenjanin–Beograd.
Ni ovo zasedanje nije prošlo bez kadrovskih izmena. Novo rukovodstvo dobili su pojedini školski odbori i Upravni odbor Savremene galerije. Mirjana Grujić je ukazala da je nelogično da grafičara Duška Kirćanskog, umetnika svetskog renomea, na mestu predsednika zameni Brano Backović, ekonomski tehničar.

Miroslava Malbaški

  • SANDIĆ: KO JE OBRAĐIVAO OBEĆANE ORANICE
    Narodnog poslanika zanimalo je kako su propale pompezno najavljivane investicije nemačke kompanije „Tenis” (u farme svinja) i „Fud planeta” (u fabriku soje). – Tada član Gradskog veća Stojan Kralj izjavio je da će „Tenis” da uloži 21 milion evra, a da će zauzvrat dobiti u zakup više od 2.400 ha oranica u državnom vlasništvu. Pitanje je ko je tzv. „Tenisovu” zemlju u međuvremenu obrađivao. Šta je sa najavljivanom enzimskom preradom soje i hiljadu ha obradivih površina koje je kompanija „Fud planet” trebalo po tom osnovu da uzme u zakup. Ko je to obrađivao – pitao je Sandić.