La Iancaid s-a sărbătorit, ruga satului şi au avut loc mai multe manifestări, PRECUM ŞI SPECTACOLUL CULTURAL ARTISTIC „BALUL IANCĂIZĂNILOR”
Jubileul de 270 de ani de la venirea iancăizenilor pe aceste meleaguri
Duminică, 3 septembrie, la Iancaid s-a sărbătorit, ruga satului şi au avut loc mai multe manifestări, ocazie cu care s-au marcat 270 de ani de la venirea iancaizenilor pe aceste meleaguri. S-a sărbătorit ruga satului şi totodată a avut loc manifestare – Balul Ardelenilor.
Organizatorii manifestării au oferit participanțiilor, consătenilor și vizitatoriilor o paletă de everimente precum și spectacolul cultural artistic, „Balul Iancăizenilor”. Tradiționala sărbătoare religioasă a avut loc în perioada 1 -3 septembrie. Primul everiment a fost concursul traditional culinar de preparare a ciorbei de peștela la care au participat 22 de ceaune iar cea mai gustoasă ciorbă a fost desemnată a bucătarilor din Stajićevo.
La Căminul Cultural au avut loc mai multe everimente culturale expoziții prezentări de carte organizate de I.C.R.V. care a început cu lansarea de carte a publicistului şi scriitorului Florin Ursulescu, apoi au fost prezentate monografiile „Iankov Most- Iancaid –trecut și prezent” și „Biserica Ortodoxă Română din Iancaid” cartea „Iancaid satul și oamenii” autorului Florin Ursulescu. Au fost vernisate expoziţiile de fotografii şi artizanat, la care s-au prezentat asociaţii de femei „Bunicuțele” di Uzdin, „Bănățenele” din Torac „Etno Art” din Ovcea „Lumina” din Iancaid, precum și prof Emilian Madora din Timișoara.
În orele după amiezii, duminică la B.O.R., s-a sfinţit şi tăiat colacul, noul naş preluând năşia. În orele serii, manifestarea centrală, Balul Ardelenilor, a atras mulţi oameni, atât participanţi în program, cât şi spectatori. Gazdele programului cultural-artistic sau prezentat cu copii, montajul folcloric, „Pețala” și cu formația de dansuri seniori. Pe scena Căminului cultural s-au prezentat: grupul –vocal de la Centrul de Artă Populară din Nicolinț, orchestra și grupul vocal mixt din Ovcea, orchestra și formația de dansuri populare al S.C.A. „Veselia” din Glogoni. În continuare sau prezentat formația de copii din Mihajlovo, orchestra al A.A.C.R. „Vichentie Petrovici Bocăluț” și solistele vocale Ana Maria Damian, Cristina Gheța, Gabriela Petrovici din Torac, S.C.” Pionir” din Zrenianin precum și „Păstrătorii tradiției” din Pecica, România. Programul a fost moderat de Rodica Ursulescu-Miličić. Diplome de recunoștință pentru contribuția la realizarea manifestări Igor Vorgić, președintela S.C.A. „Lumina” a înmânat Consiliului Comunități, Locale, lui Florin Ursulescu, Todor Ursu , Asociației „Cotărița cu mirazuri” și Rodicăi Ursulescu-Miličić. În cadrul programului, momentele umoristice au fost rezervate cunoscutului nostru umorist, Ionel Lazăr din Ovcea.
Gazdele s-au arătat ca buni organizatori, deşi vremea le-a stricat planurile, având în vedere că manifestarea trebuia să se desfăşoare pe scena de vară.
M.V.