Spectacol online prilejuit de marcarea a 102 de ani de la Marea Unire
„Unirea prin cântece şi neam”
Marcarea a 102 de ani de la Marea Unire, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită anul acesta printr-un spectacol online de muzică populară şi cântece naţionale. Concertul cu ocazia Zilei Naţionale ,,Unirea prin cântece şi neam” a fost susținut și înregitrat de Orchestra de Muzică Populară a Românilor din Serbia, soliştii vocali şi invitaţii speciali în zilele de 28 şi 29 noiembrie și a fost transmis la 1 Decembrie pe reţelele de socializare.
Everiment organizat de Asociaţia pentru Artă şi Cultură Românească „Vichentie Petrovici Bocăluţ” din Torac, Orchestra de Muzică Populară a Românilor din Serbia, Zrenianin şi Fundaţia „Protopop Traian Oprea” din Vârşeţ. Proiect care a fost susținut de Centrul de cultură al Voivodinei „Miloš Crnjanski”, Muzeul Orașului Zrenianin și Comuna Jitiște. Concertul a marcat Ziua Unirii din 1918 a fost înregistrat la Muzeul Naţional din Zrenianin s-a desfăşurat cu respectarea măsurilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus. Excelența Sa Gheorghe Dinu, consulul general al României la Vârșeț,la începutul evenimentului, în cadrul programului, s-a adresat românilor din Banatul Central şi de Sud.
,,În condiţii grele aţi reuşit să vă manifestaţi în direcţia păstrării identităţii voastre etnice, să păstraţi limba, cultura civilizaţia ,spiritualitatea, obiceiurile şi datinile noastre străbune. Cu inteligenţă şi devoţiune aţi reuşit să organizaţi şi în aceste condiţii de pandemie numeroase manifestări în acest sens. Vreau să vă transmit şi dorinţa mea, aceea dintotdeauna, pe care am repetat-o de multe ori, ca Ziua Naţională, sărbătorile de sfârşit de an să ne găsească sau să ne facă mai uniţi, mai iertători, mai buni unii cu alţii”, a afirmat Excelența Sa Gheorghe Dinu.
Orchestra de muzică populară a Românilor din Voivodina, a acompaniat soliștii vocali din Voivodina care au interpretat câte o piesă muzicală.: Alina Cojocar, Andreea Șoșdean, Ana Maria Damian, Valentina Secheșan, Alexandra Rancovici, Cristina Mic și Marin Bugar. Oaspete special Jonel Cugia a recitat două poezi, „Lăutarul” de Virgil Carianopol și „Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane” de Radu Gyr. Scenariu a fost semnat de Mircea Lelea și Sorin Ianeș. În final, Roman Bugar, dirijorul Orchestrei de Muzică Populară a Românilor din Voivodina a multumit pentru sprijin la realizarea everimentului. Din cauza situaţiei epidemiologice din ţară, concertul a fost înregistrat şi transmis pe paginile reţelelor de socializare dar pe parcurs va fi și la Televiziune.
M. V.