NOVOGODIŠNJI „ABBA SIMFONIK ŠOU” DUGO ĆE SE PAMTITI I PREPRIČAVATI

Nedelja uveče i prigušena svetla…u izlasku… svira ona prava muzika

Švedski pop sastav „ABBA”, koji čine Ani Frid, Bjorn Ulveus, Beni Anderson i Agneta Feltstog, stekao je svetsku slavu sedamdesetih godina prošlog veka. Njihovi hitovi su neprolazni i danas se rado slušaju. Mnogi su pokušavali da ih kopiraju, ali bezuspešno. Dostojne naslednike kultni sastav dobio je u zrenjaninskom „ABBA ril tribjut bendu” (ABBA real tribute band).
Sugrađani su imali priliku da ih čuju u nedelju, 8. januara, u spektakularnom muzičkom ugođaju koji su priredili sa „Zrenjaninskom filharmonijom”. Novogodišnji nastup je nazvan „ABBA simfonik šou”. „ABBA ril tribjut bendu” može se pohvaliti šesnaestogodišnjom karijerom. Prethodnu, 2022. pamtiće po uspešnoj turneji po Makedoniji, Sloveniji, Hrvatskoj, Italiji.

Sala Kulturnog centra, koja je bila premala da primi sve Zrenjanince i goste iz drugih gradova, u nedelju je postala svetski muzički podijum. Smenjivali su se hitovi „Gimme! Gimme! Gimme”, „Money, money, money”, „Souper trouper”, „S.O.S.”, „Voulez -Vois”, „Knowing me, knoving you” koji publiku nisu držali na svojim mestima. Uz taktove „Dancing queen” zaigrali su svi. Posebne reakcije izazvala je pesma „Waterloo”, sa kojom je „ABBA” 1974. pobedila na Evroviziji.
Nakon svake izvedbe Zrenjaninci nisu štedeli dlanove i glasove. Tokom koncerta brži ritam mešao se sa nešto laganijim notama najlepših balada: „The winer takes it all”, „Fernando”, „I have a dream”, „Chiquitita”… Nastup je završen muzičkom čestitkom „Happy New Year” i neizostavnom „Mamma mia” izvedenom na bis, uz aplauz koji će se dugo pamtiti.

Osnivač „ABBA ril tribjut benda” je Boško Đelilović Bole, kojeg Zrenjaninci znaju kao frontmena grupe „Mamurno jutro” i iskusnog muzičara. Kaže da mu uloga Bjorna, pevača i gitariste, nije previše zahtevna jer izvodi bek vokale, ali da je sviranje dosta kompleksnije.
– Prvi put smo sa „Filharmonijom” svirali na „Danima piva” 2021. Taj nastup je bio pomalo „zategnut” i nesiguran. Poznato je da je zrenjaninska publika izuzetno zahtevna i najteže je biti na „domaćem terenu”. Međutim, salve aplauza učinile su da se opustimo i uživamo. Na kraju, Zrenjanin je stao rame uz rame sa Ljubljanom, Zagrebom, Skopljem – rekao je Đelilović.

Istakao je fantastičnu saradnju sa Romanom Bugarom, direktorom Filharmonije, i Mikicom Jevtićem, dirigentom orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta, iz koje je nastao brend po kojem se za Zrenjanin čulo širom Evrope. Đelilović naglašava da je velika odgovornost izvoditi „evergrin” hitove uz koje su stasavale generacije.
– Kada smo počeli da „skidamo” muziku ABBA benda, mislili smo da je samo lagana, dopadljiva, melodična. Međutim, zagazivši u celu priču, shvatili smo da je ozbiljnija. Sviramo više od decenije i sada smo uverzirani. Najveći teret je na Milici i Julijani, jer Frida i Agneta slove za vrhunske svetske pevačice. Svaka numera je veoma zahtevna i kada smo na turnejama, divim im se kako sve postižu – dodao je Bole.
Julijana Vincan rodom je iz Boke. Završila je Zrenjaninsku gimnaziju i Srednju muzičku školu, odseke za solo pevanje i klavir. Iako je diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka i masterirala Kreativnu filmsku i televizijsku produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti, muzika joj je u krvi. Od malih nogu je na bini.

– Bilo bi tužno da proputujemo region i oduševljavamo ljude, a da Zrenjaninci ne dobiju priliku da nas čuju. Zato mi je posebno drago što sam pevala i pred domaćom publikom koja nam je najdraža. Ovo što smo doživeli ovde parira velikim salama i dvoranama širom Evrope. Jedva čekamo novi nastup – ispričala je Julijana.
Roman Bugar je najavio još koncerata u 2023. sa interesantnim repertoarom.

Miroslava Malbaški

  • ZRENJANINSKI ABBA TRIBJUT BEND
    Milica Jankucić (Agneta), Julijana Vincan (Ani Frid), Marko Mojin (Beni), Boško Đelilović (Bjorn). Bubnjeve svira Atila Benke, bas gitaru Bojan Perkučin Đakov, dok je Ana Bajić bek vokal.