NA CENTRALNOJ PIJACI SUBOTOM UVEK RADNO, ALI I VESELO

Puta raspevao sugrađane

Dobro jutro Zrenjanine, dobro jutro pijačari! Vama koji ste za tezgama i prodajete svoju robu želim dobar pazar, a vama koji se došli sa praznim, da ove napuniti svoje torbe i zembilje po povoljnim cenama. U to ime ja ću vas u narednih nekoliko sati pesmom i svirkom zabavljati i poželeti da i jednima i drugima bude ovo lep dan – ovim rečima svake subote na zrenjaninskoj Zelenoj pijaci Milivoj Putić Puta, započinje svoj „solistički koncert” između pijačnih tezgi uz neibežnu gitaru, malo pojačalo i nešto veći zvučnik.
Ređaju se tako pesme od turbo folka, preko sevdaha, pa do evergina i šansonjera. Zvuk gitare i melodičan Putin glas nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Prilaze mu kupci i prodavci, poneko i zapeva…

– Ova svirka i pesma probudi mi mi lepa osećanja, podseti na jedno bezbrižnije vreme u kome smo nekada živeli. Iskreno, nekako me i opusti, pa za trenutak zaboravim i na visoke cene svih proizvoda, a koje smo nekada bez problema kupovali – ovako nam govori Mirjana M. dok prilazi kutiji da u nju ubaci svoj preostali sitan novac i uruči malu napojnicu za veselog i dobro raspoloženog Putu.
– Nije mi ništa drugo preostalo nego da se latim gitare i da krenem na zrenjaninsku ulicu, pa sada i pijacu da dođem do nekog dinara koji mi dobri ljudi na ovakav način darivaju. Ostao sam, kao i svi zaposleni u Ribarskom gazdinustu „Ečka” bez posla, posle svojinske transformacije. Stalno zaposlenje nije imala ni supruga Ivana. Pomalo nas je i nužda na naterala na ovo. Ona mi se, kao školovan muzičar, često pridruži u svirci – navodi Puta.
I tako dok se ređaju pesme od „Silvane do Nirvane”, ne možemo a da ne podsetimo kao je ovaj menadžer turizma na već čuvenom brodiću na Carskoj bari, dočekivao i ispraćao, tokom petnaestak godina „vodičkog” posla, na desetine hiljada turista iz grada i okoline i kako je sa velikom ljubalju i posvećenosti radio taj posao.
– Koga to danas briga?! Sve se brzo zaboravlja. Muzika, gitara i pesma su moj drugi život već gotovo pola veka. Sve je počelo sa čuvenim sastavom „Zrenjaninska rok selekcija”, nastavilo se svirkom u „Famoznim vibratorima”, a evo završiće sa na ovakav način u paru sa surugom Ivanom – dodade raspevani i dobro raspoloženi Puta.
Dok smo se udaljavali od pijačnih tezgi za nama je ostala muzika i prepoznaljiva pesma „Četir` konja debela”…
Putu ćemo već ukoliko sutra sresti ispred tog zrenjaninskog mosta koji je ostao u pesmi ili na platou ispred „Robne kuće Beograd” koje, takođe, više nema. Međutim, ovaj vedri čovek i na ovakav način podseća da ga dobro raspoloženje ni u svim nevoljama nisu izdali. Naprotiv…

N. Božović