ŽIVOT NA SELU U 2022. GODINI ZABELEŽEN U ARHIVI LISTA „ZRENjANIN”

Male zajednice pokazale veliki potencijal

U godini za nama udruženi meštani zrenjaninskih sela organizovali su mnoštvo tradicionalnih manifestacija, humanitarnih akcija, sadržaja za decu. Koristili su potencijal sredine i vrednim radom afirmisali mesta u kojim žive. Kao i prethodne godine, hrabro su istupali kako bi ukazali na probleme koji ih muče i poboljšali uslove života u vlastitim sredinama.
Prelistavanjem stranica rubrike Sela, osvrćemo se na stare i nove teme koje su tokom 2022. godine bile aktuelne u naseljenim mestima Zrenjanina.

RADE NA AFIRMISANJU SREDINE
Zajedničkim angažovanjem meštana očuvani su mnogi običaji i manifestacije poznate širom Banata. Nisu izostale: Pitijada u Banatskom Despotovcu, Kobasicijada u Belom Blatu, Pasuljijada u Botošu, doček rode Prvoja u Tarašu, ulična trka u Ečki, Dani porodice u Perlezu, kao ni brojne aktivnosti folkloraša i udruženja žena. Bilo je i novih aktivnosti koje su pokretali mladi – poput zimskog i letnjeg umetničkog festivala u Lukićevu.
Pored toga, poštovani su i verski običaji – palio se badnjak, korinđalo, kočijama dočekivao Božić, plivalo za časni krst.
Uz podršku nemačke fondacije „Euronatur” i Grada, Udruženje građana „Taraške rode” letos je ugostilo predstavnike iz 15 evropskih sela roda. Belo Blato lane je dobilo prvu galeriju fotografije. U Perlezu je obnovljena biblioteka u zgradi Doma kulture koja sada nosi naziv po Pavici Mrazović, znamenitoj lingvistkinji. I lane je niz aktivnosti sproveo Odred izviđača „Čiča Janko” iz Perleza.
Meštani Knićanina mogu se pohvaliti finalnim radovima na izgradnji hrama, Melenčani, Lazarevljani i Tomaševčani obnovom crkava, a građani Jankovog Mosta postavljanjem kamena temeljca za novu bogomolju.

Prošle godine iz gradskog budžeta prvi put su odvojena sredstva za podršku organske proizvodnje. Uz pomoć njih sa uspešnim poslovanjem nastavila je Bio-farma „Šokšić” iz Taraša, koja već 12 godina u okolini sela uzgaja organsko povrće. Mlada farma živine „Naša Mala” iz Aradca nastavila je da širi ponudu svojih proizvoda. Vinogradar Dragiša Živković u 2022. godini nakon totalne štete koju je pretrpela njegova loza, odlučio je da se vrati proizvodnji vina. Porodica Jovanov Zrenjanince je ponovo obradovala dobro poznatim „rokenrol” lubenicama iz Farkaždina, a zadruga „Veljko Lukić Kurjak” iz Lukićeva povrćem za industrijsku preradu, uprkos teškoj suši.

STRPLJIVO ČEKAJU NA REŠENJE
Meštane sela u 2022. mučilo je mnogo problema prenetih iz prethodnih godina. Most između Tomaševca i Orlovata već duže vreme je u lošem stanju i još uvek je zvanično zabranjen za korišćenje. Ipak, automobili njime saobraćaju jer alternativni put nije asfaltiran kako je obećano. Rešenje je, za sada, u fazi projektovanja planova.

 

Taraški poljoprivrednici još uvek čekaju pouzdano rešenje koje će garantovati prelazak preko Tise do njiva sa bačke strane. Skela koju pokreće brod dostupna im je samo kada su vremenski uslovi idealni. Ukoliko pada kiša ili duva jak vetar plovilo ostaje usidreno. Godinu dana od protesta zbog postrojenja za preradu plastike u Perlezu, meštani su i dalje nezadovoljni, smatrajući da ekološka studija o proceni uticaja postrojenja nije dobro urađena. Čenćani su krajem godine negodovali zbog smene seoskog sveštenika. Žitelji sela još uvek čekaju nastavak radova na gasifikaciji, izgradnju kanalizacije i bušenje bunara. Zameraju lošu vezu sa gradom i to što im je zdravstvena nega dostupna svega nekoliko dana u nedelji.
Sva sela lane je obišao gradonačelnik sa saradnicima te je imao priliku da stekne uvid u sve čime se u naseljenim mestima ponose, ali i u ono čime nisu tako zadovoljni.

J. Šormaz
foto: arhiva lista „Zrenjanin”

  • UZAJAMNO POVERENJE
    Tokom prošle godine tekstove iz rubrike Sela upotpunili su mnogi čitaoci i saradnici našeg lista. Zanimljivu priču o sastavu „Nijanse” iz Elemira sa sugrađanima je podelila Betina Popović, a sećanje na imanje na Zlatici Verica Sarić. Na istoriju Mihajlova izložbom „Porodica i identitet” podsetila je Izabela Balint. Iskustvo života na selu nekada i sada ispričali su Vojin Torački Purić iz Farkaždina, Marija Popov i Miodrag Stanić iz Taraša, Petar Stanić i Milan Topalov iz Elemira, Mitar Mijić i Dragan Smoljanović iz Stajićeva i Zoran Dejanović i Milan Pavlović iz Belog Blata. Hvala svima!