SEPTEMBAR: MESEC ZA PRIPREMU ZIMNICE

I pored poskupljenja – povratak tezgama

U poslednjih nekoliko godina izgubili smo trku sa trgovinskim lancima u prodaji voća i povrća, te je potrošača na pijačnim tezgama bilo sve manje. Međutim, od proletos kada su trgovci smanjili ili ukinuli akcisku prodaju „zeleniša”, promet na pijačnim tezgama je osetno porastao. Ovo govori Janoš Balint iz Mihajlova koji svoje proizvode na zrenjaninskoj Zelenoj pijaci prodaje duže od četiri decenije.
Naš sagovornik u razgovoru dalje dodaje da je on veliki proizvođač, pre svega, paprike i kupusa i da je ova izuzetno sušna godina bila nepovoljna za farmere.

– Srećom, najveći deo moje proizvodnje jeste u plastenicima i sa sistemom za navodnjavanje – navodi naš sagovornik. Dodaje da su cene na početku septembra (koji je poznat i kao mesec kada domaćice pripremaju zimnicu) na pijačnim tezgama povoljnije.
– Kupio sam crvenu papriku. Cena je 120 dinara za kilogram, ali ima je i za 200. Kupujem po pravilu na zelenoj pijaci i od neposrednih proizvođača kojih je sve manje – kaže Žika Živanov.
Kada je reč o cenama na pijaci, za domaćice će zimnica biti skuplja bar za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. Na primer, cena kornišona je od 150 do 200 dinara, paprika babura se prodaje od 100 do 150 dinara. Krompir je najviše poskupeo u odnosnu na prošlu godinu kada se plaćao 50 dinara, a danas mu je cena od 80 do 100 dinara.

– Navikla sam na pijacu i to činim godinama naročito u vremenu pripremanja zimnice. Dosta je to za naš penzionerski džep veći izdatak, tako da se i pripremljena zimnica količinski smanjuje. Izuzetak je ove godine pekmez od šljiva, jer se šljiva može kupiti na pijaci i za 50 dinara što je jeftinije nego prošle godine – veli nam Zorica S. koju srećemo sa polupraznim zembiljom dok odlazi sa Velike pijace.
Što se tiče ponude i cena voća i one su, izuzev šljive, nešto veće u odnosu na prošlu godinu. Ipak, jeftinije nego što je to slučaj kod povrća.
– Moja porodica već gotovo pola veka dolazi na ovu pijacu iz Kaluđerice sa voćem iz naših voćnjaka. Danas beremo i sutra smo na ovim tezgama. Imamo svoje stalne kupce i to poštujemo. Breskva je kod nas od 120 do 180 dinara i to je cena od početka sezone do danas. Može se zapaziti da je kupovna moć potrošača na ovoj pijaci manja. Nekada se tu kupovalo u gajbama, a danas je na par kilograma – reči su Jovana Antića, mladog voćara iz Kaluđerice.

Ono što se zapaža je sve manji broj proizvođača iz Mihajlova, Lukinog Sela, Mužlje koji su ne tako davno „držali” zrenjaninsku zelenu pijacu. Sve to utiče na današnju, ipak, skromniju ponudu. Cene bi sa većom konkurencijom bile pristupačnije, pa bi bila bogatija i zimnica koju su banatske domaćice u ovim dana navikle da spremaju.

N. B.

  • I MLEKO NA PIJAČNOJ TEZGI
    Nije ovih dana na Zelenoj pijaci samo solidna ponuda voća i povrća. Zapazili smo da pojedini proizvođači prodaju i mleko. Cena mu je od 90 do 100 dinara za litar. Podsetimo, proletos je ovo isto mleko koštalo 60 dinara. U vremenu nestašice, ovaj proizvod i po ovako visokoj ceni brzo se rasproda, kažu nam trgovci.