POSKUPEO TAKSI PREVOZ: ZA KOMFORNU VOŽNJU ĆE MORATI VIŠE DA SE PLATI

Start 150 dinara, viša cena i po kilometru

Nova godina je donela i novine kada je reč o cenama usluga taksi prevoza. Gradsko veće je u decembru donelo rešenje o usklađivanju ekonomski najnižih cena taksi prevoza na teritoriji Grada Zrenjanina, koje će se primenjivati od ove godine.
Najmanja cena starta u sve tri tarife u 2023. godini će koštati 150 dinara. Promene su primetne i u kategoriji „vožnja po kilometru”. Cena u prvoj tarifi će biti 65 dinara, u drugoj 75, a u trećoj tarifi 85 dinara.

TAKSISTI VOZE PO NAJNIŽIM CENAMA
Predstavnici taksi udruženja koja posluju na teritoriji grada još uvek nisu sigurni kako će se to odraziti na njihovo poslovanje. Direktor udruženja „Vaš taksi” Nikola Vukojević je rekao da će poštovati gradsku odluku.
– Nadamo se da se ništa neće promeniti, s obzirom da je sve otišlo naviše kada je reč o cenama. Mi smo morali da korigujemo cene, nismo imali drugi izbor. Sa rešenjem od Grada mi tu stvarno više ne možemo ništa, moramo da ga poštujemo – istakao je Nikola Vukojević. Direktor „Vašeg taksija” je napomenuo da taksi prevoznici mogu da voze i po višim cenama od propisanih, ali da oni to neće praktikovati, budući da nema potrebe za tim.
Svedoci smo toga da je gorivo u više navrata značajno poskupljivalo. Zato su u septembru prošle godine autobuski prevoznici bili prinuđeni da podignu cenu svojih usluga.
Iz Udruženja „Vaš taksi” su objasnili u kojoj meri će se to odraziti na njihovo poslovanje.
– Gorivo jeste poskupelo, a pominjalo se da će od ove godine biti još skuplje. Bez obzira na to, mi ćemo se držati najniže cene. Sami nećemo ništa menjati, niti potencirati – naglasio je Nikola Vukojević.

Mnogi predviđaju da će ova godina biti vrlo neizvesna na svim poljima. Ono što sugrađane najviše zanima jeste da li će taksisti biti prinuđeni da koriguju cene u skladu sa dešavanjima.
– Nadamo se da nećemo. Ne bismo to voleli. Stvarno želimo da sugrađanima omogućimo da se i dalje voze taksijem. Ne bismo da preterujemo što se tiče cena – kazao je Nikola Vukojević.
Da ni taksi udruženja nisu baš najzadovoljnija trenutnom situacijom potvrdio je Vukojević rekavši da je poskupljenje dovoljno samo da pokrije troškove poslovanja.

SKUPLJA NOĆNA VOŽNJA
Direktor „Vašeg taskija” je podsetio na značenje tarifa.
– Prva podrazumeva vožnju od šest ujutru do 22 uveče i košta 65 dinara po kilometru. Druga označava vožnju od 22 uveče do šest ujutru, a kilometar vožnje iznositi 75 dinara. Tarifa broj tri podrazumeva vangradsku vožnju, a ona se primenjuje čim se izađe iz grada. Cena po kilometru je 85 dinara – rekao je Nikola Vukojević. On je istakao da je „Vaš taksi” za dan dočeka Nove godine i tokom jutarnjih sati 1. januara vozio po prošlogodišnjim cenama, i po tim pitanju su bili najjeftiniji u gradu.
Prema njegovim rečima pozive primaju iz svih delova grada, a trenutno je najviše građana koji zahtevaju prevoz sa Gradnulice.
Direktor Udruženja „ Zeleni halo taksi” Nemanja Kokir saglasan je da se još uvek ne može predvideti kako će se poskupljenje odraziti na poslovanje. Nužno je da primena bude učestalija, s obzirom na to da je tek stupila na snagu.
– Ne zna se još uvek kako će ono uticati na broj vožnji. Cene goriva, kao i auto-delova variraju. U ovom našem poslu ne postoji konstantnost – istakao je Kokir.
On je objasnio da na upotrebu taksi prevoza utiče i lepo vreme, kao i to što deca ne idu u školu.

SKUPLJE I U DRUGIM GRADOVIMA
Zrenjanin nije jedini grad gde su poskupele taksi usluga. Prema pisanjima domaćih medija, stanovnici Novog Sada će za start morati da izdvoje 190 dinara umesto dosadašnjih 140, dok vožnja po kilometru u prvoj tarifi košta 75 dinara. Žitelji Beograda će morati za start u sve tri zone da plate 270 dinara, a kilometar vožnje u prvoj košta 96 dinara.
Rast ekonomski najniže cene taksi usluga u Zrenjaninu je primetan još od 2017. godine. Od tada se menjao svake godine, a u poslednje dve je doživeo ekspanziju. Taksi prevoznici će moći da voze i po višim cenama od onih koje su usvojene na osnovu pomenute odluke Grada.
Ono što je ostalo isto svih ovih godina jeste naknada po komadu prtljaga koja iznosi 20 dinara. Takođe, za čekanje po času po novom cenovniku će morati da se plati 700 dinara.

Pojedini sugrađani su najavili da će biti prinuđeni da redukuju broj vožnji.
– Koristim taksi povremeno i naravno da mi znači. Leti vozila imaju klimu, tokom zime su topla, dođu na vreme. Ne slažem se sa cenom s obzirom na to da je sve poskupelo. Verovatno je da ćemo ređe koristiti taksi prevoz. Primanja su nam skromna i ne mogu da isprate ostale troškove – rekla je Zrenjaninka.

M. Solarov

  • ANKETA: Taksijem samo kad je nužno
    Pitali smo sugrađane šta misle o povećanju usluga taksi prevoznika koje je počelo da se primenjuje od januara. Neki navode će biti prinuđeni da ga koriste bar u iznimnim situacijama, dok su drugi mišljenja da je ipak zdravije da ljudi budu fizički aktivni i idu peške.
    Mileva Savin:
    – Zadovoljna sam prevozom taksista u gradu. Kada god pozovem, dođe na vreme. Ne čeka se dugo. Malo mi je skupo, ali zbog zdravstvenog stanja moram da ga koristim, kad deca zbog sopstvenih obaveza ne mogu da me prevezu.
  • Vladimir Zmijanjac:
    – Moj predlog je da taksi ne bude dva puta skuplji nego četiri puta. Na taj način bismo podstakli ljude da više šetaju, a samim tim i opšta zdravstvena slika bi bila mnogo bolja.