GRADSKI PREVOZNIK OBELODANIO NOVE CENE AUTOBUSKOG PREVOZA

Za školarce obezbeđene olakšice

U vremenu silnih poskupljenja, na red je došao i autobuski prevoz. Razloga za takve promene je mnogo, ali se prevoznici uprkos svemu trude da održe poslovanje, a mušterije da budu zadovoljne.
Direktor „Net busa” Goran Agramović je kazao da je do povećanja cena došlo pre svega zbog skoka cene nafte.
– Gorivo je otišlo sigurno 30 odsto naviše u odnosu na prethodni period, a cene su veće 15-20 procenata. Drugi značajan problem jeste nedostatak broja profesionalnih vozača, zbog čega smo primorani da podižemo plate kako bismo ih privoleli da voze autobus. Međutim, mnogi odlaze u inostranstvo i voze kamion u međunarodnom transportu. Ovaj deficit predstavlja problem svih prevoznika u Srbiji – naveo je Agramović.

S dolaskom septembra i početka školske godine započeta je i prodaja mesečnih karata koja se odnosi na prigradski prevoz.
– Đaci iz bližih, okolnih mesta na teritoriji Zrenjanina plaćaju 3.000 dinara (Klek, Ečka, Aradac, Elemir, Lazarevo, Lukićevo, Stajićevo i Lukino Selo), a iz daljih sela 4.000, dok razliku regresira Grad – kazao je direktor „Net busa” i dodao da je do sada izdato oko 980 karata.
Agramović je rekao da je gradska mesečna đačka karta za srednjoškolce besplatna do kraja školske godine, samo je potrebno platiti pet stotina dinara za troškove izrade i priložiti potvrdu iz škole. Karte mogu izvaditi na magistrali i na autobuskoj stanici.
Kada je reč o ceni vožnje do većih mesta kao što je Novi Sad, potrebno je izdvojiti 400 dinara za kartu u jednom smeru, dok povratna košta 600 dinara. Za vožnju do Beograda moraće da se plati 600, a za povratnu 1.000 dinara.
Za manja mesta takođe vlada interesovanje kada je međumesni prevoz u pitanju. Tako, na primer, do Melenaca treba izdvojiti 250 dinara. Vožnja do Kleka košta 160 dinara, Ečke 150, Stajićeva 200 i Botoša 300 dinara.
Jednokratna karta za vožnju gradskim autobusom sada iznosi sto dinara.
Iz „Net busa” su rekli da za sada neće redukovati termine s obzirom na početak školske godine.
– Mi smo uveli sve đačke polaske i maksimalno ćemo se potruditi da ih ne ukinemo. Međutim, sve zavisi od razvoja situacije, ali se nadamo da ćemo uspeti da ih održimo. Znamo da putnici imaju svoje želje, a realnost je nešto drugo. Ovo što trenutno postoji se neće ukidati – naglasio je Agramović.

M. Solarov

  • POVLAŠĆEN PREVOZ ZA SREDNJOŠKOLCE
    Grad Zrenjanin tokom školske 2022/2023. godine regresira prevoz učenika srednjih škola čiji je osnivač Republika Srbija i Autonomna Pokrajina Vojvodina. Pravo na povlašćeni transport mogu ostvariti đaci srednjih škola sa prebivalištem na teritoriji Grada Zrenjanina.
    Kada je reč o gradskom prevozu, učenici mogu ostvariti besplatne mesečne karte podnošenjem zahteva na autobuskoj stanici ovlašćenog prevoznika „Net Bus”, uz potvrdu da su redovni učenici.
    Učenici koji sa teritorije Zrenjanina putuju u srednje škole čije je sedište van Grada, odobravaju se sredstva za putne troškove u visini polovine cene učeničke mesečne karte u međumesnom prevozu. Pravo se ostvaruje podnošenjem zahteva u Odeljenju za društvene delatnosti Gradske uprave, uz potvrdu iz škole da su redovni učenici.