ČLANOVI KUD-A „GIK BANAT-PIONIR” NEDAVNO SU BORAVILI U NEKOLIKO GRADOVA U RUMUNIJI

Svi se raduju igrama i pesmama iz Banata

Odeveni u narodne nošnje, sa osmesima na licima, pažljivo odabranim koreografijama i sigurnim koracima pronosili su ime i slavu našeg Grada u Rusiji, Španiji, Italiji, Grčkoj, Turskoj i drugim evropskim zemaljama. Stigli su čak i do Amerike. Na bilo kom kraju sveta kao i na domaćem terenu, članovi KUD-a „GIK Banat-Pionir” već 45 godina jesu naši najbolji ambasadori kulture.
Za njih se zna od istoka do zapada, a entuzijazam igrača, bilo da nastupaju u naseljenim mestima, na trgovima, gradskim manifestacijama ili na svetskim scenama, nikad ne jenjava. Ljubav prema igri, ali i domaćinima koji su ih rado pozvali, nije se menjala. U prilog tome govore priznanja, nagrade, nošnje, plakete, zahvalnice, pokloni, kao i brojne fotografije koji svedoče o njihovom radu, trudu i uspesima.

MOSTOVI PRIJATELJSTVA
I ove godine, 21. put od osnivanja internacionalnog Festivala folklora „Karpatika”, naši igrači posetili su Rumuniju. Boravili su u tri mesta u kojima se održavala ova tradicionalna manifestacija: Devi, Hacegu i Šajmušu. Saradnja je prema rečima predsednika Radovana Rače Moldovana, krenula još 1996. i od tada su Zrenjaninci redovni u ovom predivnom mestu.
– Pre više od 25 godina KUD „GIK Banat-Pionir” započeo je svoje gostovanje na festivalima širom Evrope, a kasnije i sveta. Prvi na kojem smo se predstavili i zaigrali bio je upravo ovaj, u Devi, gradu na obroncima Karpata. Upoznali smo veliki broj izvanrednih ljudi, mnogo ansambala, kako rumunskih tako i iz ostalih država sa svih sedam kontinenata. Najviše smo ponosni na dugogodišnja, neraskidiva prijateljstva.
Danas možemo slobodno da kažemo da je Deva naš drugi grad koji doživljavamo poput Zrenjanina. Osećamo se kao kod kuće. Ne smem da ne spomenem i mesta Hunedoaru, Čertez, Simeriju, Oradea, Brad, Šebeš i druge – ispričao je Radovan Moldovan.

Prema njegovim rečima, u Devi su se tokom godina menjali organizatori, aktivnosti, učesnici, ali je zrenjaninski KUD bio uvek na „Karpatiki”. Moldovan napominje da su svedočili i promenama gradonačelnika. Svi oni su, dodao je naš sagovornik, svaki put dolazili da pozdrave Banaćane, odgledaju program, novu generaciju dece, potvrde prijateljstvo i otvore put narednim naraštajima da i dalje budu prisutni na ovom značajnom festivalu.
– Korona je učinila svoje i dve godine nije omogućila održavanje manifestacije, samim tim i naš odlazak na smotru. Ove godine ponovo smo posetili Rumuniju. Dočekani smo sa velikim poštovanjem i zahvalnošću. Prvi put je na otvaranju festivala intonirana i naša himna „Bože pravde”. Za nas je to bio veoma dirljiv trenutak – rekao je naš sagovornik.

OBILAZAK ZNAMENITOSTI
Učestvovalo je deset kulturno umetničkih društava iz Rumunije, Bugarske, Severne Makedonije i iz Srbije. KUD „GIK Banat-Pionir” se predstavio igrama iz Banata, Mačve i Šumadije, a odigrali su ih članovi prvog sastava i starije dečije grupe uz izvanrednu pratnju orkestra potpomugnut prijateljima iz Šapca. Moldovan je rekao da na ovakvom dešavanju nije samo značajna igra već želja organizatora i domaćina da pokažu svoj grad u širem svetlu.
Zrenjanince je zadivila njegova prošlost, kulturno istorijski spomenici, običaji, turistički potencijal, trgovi, muzeji, kao i srdačno gostoprimstvo koje je izazvalo želju za ponovnim dolaskom.
– Za naše igrače upriličena je poseta poznatom dvorcu iz 15. veka u Hunedoari koji je počeo da gradi Janoš Hunjadi (Sibinjanin Janko, jedno vreme kapetan Beograda i namesnik Kraljevine Mađarske) koji je umro u Zemunu. Organizovan je i obilazak muzeja, kao i kule koja dominira nad Devom.
Sam položaj grada i često nepredvidiva klima nisu dozvolili da se posle svečanog defilea glavnim ulicama, festival održi na otvorenom, na terasi Doma kulture, već je preseljen u veliku salu Doma. To nije umanjilo značaj, veličinu i kvalitet samog događaja, a Zrenjaninci su još jednom briljirali – kazao je Radovan Moldovan.

Nakon „Karpatike”, avgusta meseca KUD „GIK Banat – Pionir” je bio gost na Danima grada Simerije. Ovog puta je saradnja proširena i nastupom Milice Dosković, vokalne solistkinje. Kako je ispričao Moldovan, usledio je još jedan izuzetan doček i ovacije publike. Naravno, pristigao je i poziv za sledeću godinu, za nastupe u još tri grada u Rumuniji.

Miroslava Malbaški
Foto: „IP Media 023” (Maja Pandurov)

  • POSETE BRATSKIM GRADOVIMA
    KUD „GIK Banat-Pionir” gostovao je i u Trebinju i Herceg Novom zajedno sa delegacijom Turističke organizacije na promociji „Dana piva”, kulinarskih specijaliteta i drugih sadržaja koje Zrenjanin ima da ponudi. U Trebinju je učestvovao na Devetom međunarodnom festivalu veterana folklora, izvođačkih ansambala, pevačkih grupa i solista pod nazivom „Veče folklora pored Trebišnjice”. KUD „GIK Banat-Pionir” izveo je igre iz Banata i uz pratnju orkestra osvojio bronzanog „Dučića”. Ovo je našim folklorašima drugo gostovanje u gradu podno Leotara i ponovo osvajanje laskavog priznanja.

 

  • ZLATO I SREBRO IZ BUGARSKE
    Krajem avgusta usledilo je još jedno gostovanje u inostranstvu, u Bugarskoj na festivalu „Crnomorski biseri” koji se održava već 30 godina. U gradovima Nesebar i Sveti Vlas Zrenjaninci su se predstavili igrama iz Banata i bili su odlično prihvaćeni. Pored pehara osvojili su zlatne i srebrne medalje za nadigravanje sa drugim kulturno-umetničkim društvima iz sveta.