ČLANOVI ZRENJANINSKOG KUD „GIK BANAT PIONIR” PUTOVALI SU PO EVROPI, ALI SU I UGOSTILI PRIJATELjE IZ REGIONA

Domaćinska atmosfera koja se pamti

Ove godine čak tri puta su gostovali u Rumuniji. Svoje umeće prikazali su u Hunedoari, Čertezu, Simeriji, Bradu, Šebešu, Devi, Hacegu, Šajmušu. Posetili su i Bugarsku i učestvovali na festivalu „Crnomorski biseri”, koji se održava već 30 godina u Nesebaru i Svetom Vlasu. Predstavili su se igrama iz Banata. Osim pehara, osvojili su zlatne i srebrne medalje za nadigravanje sa drugim folklorašima. Boravili su i u bratskom Trebinju i Herceg Novom. Na Međunarodnom festivalu „Deca igraju za mir u svetu” zablistali su u slovačkoj Banjskoj Bistrici. Nedavno su se vratili iz Krajove, sa još jedne zapažene folklorne manifestacije, gde su vodili i članove KUD-a „Vlado Tomanović” iz Sečnja.
Kulturno-umetničko društvo „GIK Banat Pionir” i njegovi igrači dragi su gosti i srdačno su primljeni gde god se pojave. Na taj način oni su naši najbolji ambasadori kulture i bez ikakvih poteškoća mogu da okupe veliki broj ansambala iz celog sveta. U prilog tome ide njihovo višedecenijsko iskustvo u organizaciji raznih manifestacija sa jedne i gostoljubivost i domaćinska atmosfera sa druge strane.
Sve navedeno nije izostalo ni ove godine kada je organizovan 19. Međunarodni festival folklora „Lala”. Prema rečima Radovana Rače Moldovana, predsednika KUD-a, u tom periodu gosti iz oko 40 država boravili su u našem gradu. Neretko ti ansambli nastupaju i na festivalima u drugim državama. Gde god da se pojave, prenose pozitivne utiske o zrenjaninskoj manifestaciji. Na taj način podstiču i druge folkloraše da dođu na naš festival.

ZADOVOLJNI ODZIVOM PUBLIKE
Ove godine festival „Lala” je okupio oko 200 učesnika iz Rumunije, Slovačke, Kostolca i Aranđelovca. Među gostima našao se i nacionalni ansambl „Venac” iz Gračanice.
– Najveću zahvalnost nakon svakog festivala dugujem Zrenjanincima koji tradicionalno dolaze i prepoznaju značaj „Lale”. Iako se održava u vreme „Dana piva”, najveće gradske svetkovine, kada sve vrvi od programa i dešavanja, mi ne ostajemo zaboravljeni. Aplauzima i gromoglasnim ovacijama naši sugrađani i gosti nagrađuju učesnike, organizatore i realizatore događaja.
Svi koji stanu na binu i zaigraju to rade iskreno. Od srca pokazuju koliko vole naš ravni Banat, Vojvodinu i Zrenjanin. Sa druge strane, gosti kupovinom suvenira, hrane i pića u dobroj meri vratili su ovoj sredini sva uložena sredstva za njihov smeštaj i prevoz – ispričao je Radovan Moldovan.

Prema njegovim rečima, vremenske prilike nisu išle na ruku organizatorima i omele su folkloraše da sve tri večeri igraju na otvorenom. Uprkos izazovima, zadovoljni su odzivom publike kako u Pozorištu, tako i u Kulturnom centru.
– Za sam „GIK Banat Pionir” festival „Lala” je od velikog značaja jer širi prijateljstva, objedinjava različitosti kako kulturne, tako i duhovne, briše granice i stvara nova poznanstva. Ono što radimo je, pre svega, važno za mlade naraštaje. Danas-sutra oni će nastaviti tamo gde smo mi stali i pronosiće slavu Zrenjanina i Banata dobro utabanim stazama – naglasio je naš sagovornik.
Moldovan je iskoristio priliku i da se zahvali medijima koji ih nisu zaboravili i koji, kako je rekao, korektno i profesionalno prate sve njihove aktivnosti.

LEPOTA I BOGATSTVO NOŠNjI
U razgovor se uključio Zoran Tošić, koreograf. Prema njegovim rečima, Zrenjaninci su imali jedinstvenu priliku da uživaju u plesu i nacionalnim kostimima gostiju. Ansambli iz Rumunije i Slovačke predstavili su se igrama i pesmama iz svojih zemalja. To je bila još jedna prilika da se sugrađani upoznaju sa kulturnim nasleđem drugih naroda. Šarena narodna nošnja, bogata vezom i ornamentikom, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Sa druge strane, dodao je naš sagovornik, ansambli iz Srbije i domaćini iz Zrenjanina prikazali su šaroliku lepezu igara i pesama iz Banata, Šumadije, Crnorečja, Beogradske posavine, Vranja…

 

– Veoma interesantan program srpskih igara i pesama sa Kosova i Metohije izveo je nacionalni ansambl „Venac” iz Gračanice. Nesvakidašnji doživljaj je bio posmatrati smenjivanje igrača i pevača na sceni zrenjaninskog pozorišta, ali i bogatstvo nošnji i nakita sa prostora KiM koje ovdašnja publika nema priliku često da vidi. Umetnički izraz, igračke bravure i celokupno osmišljen program sigurno su ostavile poseban utisak na sve koji su bili u publici tokom druge festivalske večeri – ispričao je Tošić nakon festivala.

IMPRESIJE IGRAČA
Milica Tomić je u KUD-u svega dve godine, ali njeno iskustvo sa folklorom traje mnogo duže. Ove godine, po drugi put je učestvovala na festivalu „Lala” i raduje se svakom narednom.
– Program je bio raznovrsan, pa i nama nikada nije bilo dosadno. Publiku smo kroz igru poveli na putovanje od Banata do Makedonije. Ne bih mogla da izdvojim omiljenu oblast jer uživam i radujem se svakoj. Koreografije jesu zahtevne i traže da igrač da svoj maksimum. To nama nikada ne predstavlja problem, jer uz mnogo truda, rada i volje sve zadato iznesemo na najbolji mogući način, jer, pre svega volimo ono što radimo. Jedva čekam nova putovanja, iskustva i upoznavanje drugih kultura i tradicije kao i nova prijateljstava – kaže Milica Tomić.
Na njenu priču se nadovezala Milica Borić koja se folklorom bavi punu deceniju. Učestvovala je na brojnim manifestacijama i festivalima, kako u svetu, tako i kod nas. Jedan od omiljenih i onaj kome se najviše raduje jeste „Lala”.

– Vrlo sam uzbuđena svaki put kada stanem na scenu. Kada igramo pred domaćom publikom tada je najteže, ali i najemotivnije. Naš festival mi je posebno drag, jer se tokom njega upoznajem sa drugarima iz celog sveta. Posebno me privlače njihove igre i običaji. Što se tiče sadržaja, pokrivamo oblasti iz cele Srbije. Koreografije jesu naporne, ali uz upornost i veliki trud, dovodimo ih do savršenstva. Radujem se sledećem učešću na festivalu, kao i odlasku na neko putovanje, gde ću upoznati još novih prijatelja i razmeniti iskustva sa njima – kazala je Milica Borić.

Miroslava Malbaški
Foto: volimzrenjanin.com i arhiva KUD „Pionir”