KUD „ĐERĐEF” U GODINI JUBILEJA – DECENIJA POSTOJANjA I PETI KONCERT PRED DOMAĆOM PUBLIKOM

Ljubav prema pesmi, igri i narodnoj tradiciji

Svoje putovanje započeli su kao Centar za očuvanje tradicije i kulture (COTK) 2014. godine. Osnovali su ga dugogodišnji igrači i zaljubljenici u folklor na čelu sa Miloradom Mićom Đurićem. Danas je on koreograf, umetnički rukovodilac i predsednik. Prve probe imali su u holu Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš”, a veliku zahvalnost duguju tadašnjem direktoru Miroslavu Brnjošu koji je imao razumevanja za njihove planove i ambicije.
Na početku je u „Đerđefu” bilo samo petoro mališana, a nakon nekoliko meseci usledilo je omasovljenje. Ubrzo su formirane dve grupe dece: mlađa i starija, potom i seniori. Kako je vreme prolazilo, prerasli su u stabilno i prepoznatljivo kulturno umetničko društvo.

PUBLIKA VOLI IGRE IZ VRANJA
Danas broje stotinu članova podeljenih u pet sastava: najmlađi „Đerđefovci”, starija dečja grupa, pripremni, izvođački ansambl i rekreativna grupa. Probe se sada održavaju u mesnim zajednicama Dolja, Crni šor i Mala Amerika.
Prema rečima Milorada Đurića, tokom devet godina intenzivnog rada organizovali su brojne nastupe. Godišnji celovečernji koncert svi sa radošću priželjkuju i brižljivo ga pripremaju. Pečat je prethodnog truda, a najviše ljubavi prema našoj igri, pesmi i narodnoj tradiciji. Održan je nedavno, u prepunoj sali Kulturnog centra, pod sloganom „Pesmi i igri nikad kraja, folklor se živi, a kolo nas spaja”.
– Potrudili smo se da to veče postane prava bajka. Predstavili smo se igrama iz Crne trave, okoline Leskovca, Levača, vlaškim i igrama iz Gornje Resave. Koreografije vranjskog polja i Kosovskog pomoravlja izazvale su najveće interesovanje. Publika nije štedela dlanove i svojim aplauzima je nagrađivala izvođače. Igralo se i pevalo puna dva sata – ispričao je Đurić.

TEŽAK PUT DO SLAVE…
Godišnji koncert je poseban događaj za sve u „Đerđefu”, počev od najmlađih koji su prvi put stali na binu, pa sve do najstarijih igrača. Na sceni je najvažnija želja, volja i ljubav prema onome što rade. Zrenjaninci to primećuju godinama. Zato se i za nastupe ovog sastava traži mesto više.
Članovima nije bilo nimalo lako da dođu do uspeha kojima se danas mogu pohvaliti. Morali su naporno da vežbaju, kako bi učestvovali na raznim manifestacijama i festivalima širom zemlje i regiona. Najponosniji su na Međunarodni festival dečjih folklornih ansambala i „Đerđef sa amaterima svome gradu” koje su sami pokrenuli. Kao ambasadori kulture često su boravili i u inostranstvu. Bili su učesnici internacionalnih festivala u Makedoniji (Ohrid), Bosni i Hercegovini (Sarajevo), Rumuniji (Temišvar), Mađarskoj (Sentandreja), Bugarskoj (Sunčev breg ), Hrvatskoj (Borovo).

DRUGA STRANA MEDALJE…
Ipak, tu su i izazovi sa kojima se suočavaju. Na putu do slave ima, i uvek će biti, onih koji žele da ospore nečiji trud.
– I u ovom našem, folklornom svetu ima puno zavisti i sujete. To smo osetili više puta. Pokušavali smo da sarađujemo sa nekim društvima iz grada, kao i sa pojedinim sekcijama, ali nismo naišli na otvorena vrata. Sve što smo postigli postigli smo isključivo sopstvenim radom, zalaganjem i ljubavlju prema deci. Zahvaljujući tome i poverenju roditelja čiji mališani igraju kod nas, iz godine u godinu „Đerđef” raste – iskren je bio naš sagovornik. Đurić je najavio i veliki koncert povodom desetogodišnjice postojanja.
Pojedini folkloraši preneli su svoje utiske i ispričali zašto su se opredelili upravo za ovaj KUD.
– Igrati na sceni, pred tolikom publikom, najlepši je osećaj koji može da se doživi. Neophodno je mnogo vežbe i odvajanja vremena pred godišnji koncert. To uključuje duge pripreme, probe u nošnji. Međutim, sve se to brzo zaboravi. Srce mi je ispunjeno kada stanem, zaigram i kada me ponese ljubav prema igri – rekla je Mina Radić iz prvog ansambla.
Ivan Rakić ima 11 godina. U „Đerđefu” je već sedam. Prema njegovim rečima, posebno mu je drago što je dobio priliku da zaigra pred brojnom publikom i prikaže koreografiju koju je marljivo učio.

Miroslava Malbaški
Foto: volimzrenjanin.com

  • PRVA I NAJDRAŽA GRUPA
    – Sva deca koja su prošla kroz „Đerđef” su mi podjednako draga. Neka su tu od nastanka i imaju posebno mesto u KUD-u. To je moja prva grupa. Od mališana, koji su nesigurno počeli da igraju dva koraka levo, dva desno, izrasli su u momke i devojke koji čine izvođački ansambl i nosioci su programa. To su: Mina Radić, Hana Josić, Kaja Stojanović, Tijana Simić, Aleksandra Avramov, Milica Avramov i Ivan Jelić. Njima su dodeljene posebne povelje – kazao je Đurić.