GREJANJE NA DRVA POSTALO NEISPLATIVO OVE SEZONE: ZA LOŽENJE PEĆI TREBAĆE BAREM MINIMALAC

Više para za tople prostorije

Predstojeća zima, ali i grejna sezona će po svemu sudeći biti drugačije po mnogo čemu. Pored skoka cena svih energenata prisutna je i nestašica, a sve to će se najviše odraziti na kućne budžete sugrađana.
Prema istraživanjima Agencije za energetiku jedan od skupljih načina zagrevanja biće na drva za koja će biti potrebno izdvojiti i nekoliko stotina evra. Takođe se navodi da će nešto niži troškovi biti za domaćinstva koja koriste pelet, ukoliko se sagoreva u efikasnijim pećima.

U „OGREVU” STABILNO SNABDEVANJE
Stovarište „Ogrev” u svom asortimanu ima raznovrsnu ponudu. Restlovi čiste bukve iz proizvodnje iznose 15.990 dinara po paleti (1x1x2m). Različite vrste ogrevnog drveta u paletama koštaju od 20.990 do 23.990 dinara. Za kilogram briketa drvenog „ruf ekstra” i „super” potrebno je izdvojiti 48,90 din/kg, dok je za pakovanje briketa od 30 kilograma nužno platiti 46,90 dinara/kg.
U „Ogrevu” je moguće pronaći dve vrste uglja. „Pljevlja” košta 23.820 dinara po toni (na akciji 22.990), a „stanari” iznosi 19 hiljada. Za pelet je potrebno izdvojiti 37,99 dinara po kilogramu.
Rast cena je primetan, a okolnosti koje su dovele do toga su raznovrsne. Ivan Radin, izvršni direktor stovarišta na Lazarevačkom putu, kazao je da je sve poskupelo i to u proseku gotovo 100 odsto.
– Po mom mišljenju osnovni razlog je povećana potražnja usled straha, kako od poskupljenja struje i gasa, tako i od nestašice istih. Posebno se ovo odnosi na gas zbog poznatih motiva i rata u Ukrajini. Poskupljenju je svakako doprinelo i povećanje cena transporta – objasnio je Radin.

ENERGENTI SE ČUVAJU I ZA TERMOELEKTRANE
U ranijem periodu nije bilo moguće pronaći ugalj „kostolac” i „kolubara”, a i do ogreva je dosta teško bilo doći. Direktor pomenutog stovarišta je rekao da se situacija od tada nije puno promenila.
– Ovih vrsta uglja i dalje nema na tržištu. Prema informacijama koje imamo, one se ne prodaju u maloprodaji već se čuvaju za potrebe termoelektrana. Što se tiče drveta njega ima dovoljno u ponudi i tržište se stabilizovalo, kada je reč o ovom energentu – rekao je Ivan Radin i dodao da jedino što nedostaje jeste pelet.

UREDBA OGRANIČILA CENU
Povoljne vremenske prilike su odložile start grejanja. Radin je rekao da se veći deo stanovništa već snabdeo ogrevom s obzirom na to da je kalendarski grejna sezona već počela. Dodao je da su tražnja i prodaja uvećane u odnosu na prošlu godinu za 30 posto, a liste čekanja postoje samo za pelet.
U avgustu je Vlada je usvojila Uredbu o ograničenju cene peleta i izvozu ogrevnog drveta koja je važila do 1. novembra, ali je prema mišljenju onih koji se bave ovom delatnošću to bio loš potez.

– Uredba je donela više štete nego koristi, kako krajnjim kupcima tako i stovarištima. Lager peleta koji se nalazio na stovarištima po donošenju Uredbe je prodat, ne sa zaradom već ispod nabavne cene. Proizvođači peleta zbog neisplativosti proizvodnje su prekinuli kako isporuku tako i dalju proizvodnju. Sve je to doprinelo da danas u Srbiji ne može nigde da se kupi pelet – objasnio je Ivan Radin.
Agencija za energetiku je krajem oktobra objavila podatke o troškovima energije za grejnu zonu gde se navodi da će grejanje na drva biti jedan od skupljih načina. Nameće se pitanje da li će to onda podstaći građane da štede?
– Agencija je donekle u pravu. Grejanje na drva trenutno jeste jedno od skupljih načina grejanja. Međutim, strah građana da li će cena ostalih energenata porasti i da li će ih biti je naterala ljude da kupuju drvo, čak i one koji godinama nisu koristili ovaj energent – kazao je Radin.
Dodao je da poskupljenje ogrevnog materijala neće naterati građane da štede nego će ih primorati da manje kupuju, a da se više greju na struju i gas. To može predstavljati ozbiljan problem pogotovo za potrošnju električne energije.

NAJVEĆE INTERESOVANJE ZA HRAST I BUKVU
Proverili smo kako se kreću cene ogrevnog materijala u ostalim drvarama u gradu i saznali da je u proseku za paletu drva potrebno izdvojiti oko 20 hiljada dinara.
U stovarištu „Baja” u ponudi imaju hrast i bukvu jer najveće interesovanje sugrađana vlada za ta dva proizvoda. Najveća potražnja je, kako navode, bila pre dva meseca. Cena isečene bukve u paleti iznosi 16 hiljada dinara, dok je cena hrasta 22,5 hiljade (poreklom su iz Srbije). Pomenuta firma je saglasna sa time da su poskupljenje goriva, sam transport i celokupna situacija uticali na rast cena.
Drvara „Tošić” u svojoj ponudi ima i drva i ugalj. Za paletu (1x1x1,8m) potrebno je izdvojiti 22 hiljade, dok ugalj „kovin” i „stanari” koštaju 18, odnosno 19 hiljada po toni.
– Trenutno je situacija malo utihnula kada je reč o kupovini. Neki su se već opremili, a neki zbog poskupljenja odlažu nabavku zbog lepog vremena koje je prisutno. Tokom leta je vladalo veće interesovanje kada je postojala i lista čekanja zbog nestašica – rekli su iz drvare „Tošić”.

M. Solarov

  • MORAĆEMO DA ŠTEDIMO ALI I DA SE ZADUŽUJEMO
    Prema istraživanjima Agencije za enrgetiku (AE) najniže troškove u sezoni imaće oni koji se greju korišćenjem prirodnog gasa, za šta će biti potrebno 45,5 hiljada dinara. Grejanje na drva po nižim cenama je moguće ukoliko domaćinstva imaju novije peći čija je efikasnost veća. Sezona bi njih mogla koštati oko 63 hiljade dinara, što je dovoljno da se obezbedi 8,2 kubika drva.
    – Veće troškove (oko 104 hiljade dinara) imaće domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo sa cenom od 10.700 po kubnom metru i imaju peći manje efikasnosti, što bi im omogućilo 9,7 kubika. Nešto niži troškovi od 96,2 hiljade dinara će biti za domaćinstva koja koriste pelet – saopštava Agencija za energetiku.
    Svi oni koji se ove sezone budu grejali na ugalj će morati da izdvoje od 72 do 78 hiljada dinara, zavisno od vrste koju budu koristili.Uslovi za sve navedno su da prostor bude veličine oko 60 kvadrata, da temperatura iznosi 20 stepeni u toku 16 sati dnevno.
    Prema istraživanjima AE, cena uglja „Banovići” je porasla za 58 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ogrevno drvo je poskupelo za oko 50 procenata, dok je cena pelata povećana za 34 odsto.
    Bitno je napomenuti da je Vlada Srbije produžila za dodatnih 90 dana primenu Uredbe o ograničenju cene peleta, a to znači da će tokom tri meseca koštati 38 hiljada dinara za tonu.