BRANISLAV NENIN, FOTOGRAF: „MOJA PRVA PLATA” IZ UGLA POSLODAVCA

Šansa za mlade, ali i za preduzetnike

Poenta je da na obostranu korist u toku ovog projekta, ličnim primerom ukažem na mogućnosti i ljudima predstavim ovaj posao kao miks slobodnog života, kreativnosti i ozbiljnog profesionalnog rada. U ovom trenutku imam 30 godina i bavim se poslovnim portretima u Srbiji, a komercijalnom fotografijom za ceo svet.
Ovako nam o projektu „Moja prva plata” govori poslodavac Branislav Nenin. Ovaj kokurs otvara vrata mladima bez radnog iskustva da rade, možda dobiju i stalno zaposlenje, a u svakom slučaju –da steknu dragocena znanja. Branislav se odlučio da im pruži takvu šansu, mada je njegov posao, u našim uslovima, još nedovoljno poznat.
– Za posao kojim se bavim, formalno školovanje nije bitno, jer za ovo čime se bavim škola kao takva ne postoji. Školovan jesam, imam zvanje grafičkog inženjera, ali to ne pominjem jer znanje koje sam stekao u toku školovanja mi nije donelo neku životnu promenu niti me je naučilo poslu kojim bi trebao da se bavim po tom „zvanju”. Uvek sam za to da zanimanja koja se tiču zdravstva treba da imaju visokoobrazovane ljude, ali mi je i to demantovano na primeru moje supruge – započinje priču naš sagovornik.
– Živimo u vremenu kakvo se nikada pre nije desilo i moramo mu se prilagoditi. Posao i život su preseljeni na internet i bilo bi vrlo poželjno kada bi na internetu ostao samo posao, a život vratili u oflajn.

PIONIR U POSLU
Firmu je osnovao 2018. sa motivom da sa istom količinom utrošenog vremena unapredi standard života. U tom trenutku je video moguće prilike koje je internet nudio u oblasti fotografije i obrade fotografija za klijente.

PRETRAŽIVANJE BAZA
– Prednosti bavljanja komercijalnom fotografijom su te što ne moramo biti sve vreme prisutni da bi posao radio, nego klijenti pretražuju velike baze (više od 400 miliona fotografija) na kojima su i moje. Ukoliko se odluče da koriste moju fotografiju, samo tada dobijam svoj deo, što znači da imam vremena da se bavim planiranjem setova i radom za klijente. U komercijalnoj fotografiji se trudimo da ponudimo miks kreativnog i komercijalnog, kako bi ona kao takva postala visoko tražena – kaže Branisav.- Autorstvo je naravno zaštićeno, ali cena je vrlo niska, tako da ljudi ne pomišljaju da prevare sistem. Ukoliko ponudite veću galeriju fotografija, šanse su direktno proporcionalne, s preduslovom da ipak pružate kvalitet.

ŠANSA ZA PREDUZETNIKE I MLADE
Za program „Moja prva plata” Branislav Nenin se odlučio jer je, kako kaže, u tome video priliku za sebe kao preduzetnika. Praktično bez troškova obezbeđuje jednog zaposlenog koji može da izgradi sebe u nekom drugom svetlu i usmeri se za dalje. Do sad se to desilo sa dvoje kandidata, Milicom Nenin i Milošem Gluvajićem, a treći je u planu.
Milica je posle programa postala redovno zaposleni član tima. Ima različita zaduženja kao što su administracija, izrada računa, slanje fotografija, upisivanje opisnih podataka unutar fajlova, asistencija na fotografisanjima. Dakle, u nesvakidašnjem radnom ambijentu, ali u poslovima koji su puni izazova, Milica i Miloš obogaćuju svoja saznanja i upisuju prve rubrike u radnim knjižicama.
– Ako vam zvuči lepo i lako, jeste. Samo treba da se pre toga uradi par stvari: ostavite ego kod kuće, i jednobojna majica bez brenda je dovoljno dobra kao i ona za logom nekog brenda. Radićete 12 sati dnevno u početku, držite se cilja. Kako sam ja to uradio možete pogledati na Jutjubu u videu Preduzetništvo i fotografija – Branislav Nenin – kaže mladi poslodavac.

M. Bečejac