A psiholozi Centra za socijalni rad?

Piše: Dalibor Bubnjević

Budimo iskreni, korona nas je sve zatekla! Čak i najpesimističniji među nama su bili stava da će se sve završiti u normalnim okvirima. Niko nije očekivao krah „evropske solidarnosti“, zatvaranje granica, policijski čas…
Stanovnici našeg grada mogu se pohvaliti jednom krasnom osobinom – solidarnošću! Reč je o izuzetno potcenjenoj moneti u dvadeset i prvom veku, a čija vrednost je počela da dostiže neslućene razmere tek ovih dana. Više od 700 sugrađana se stavilo na raspolaganje nadležnima, kako bi (kao volonteri) bili na usluzi najugroženijima. Kol-centar je, takođe, vredan pomena. Radnici Gradske uprave, potpomognuti kolegama iz brojnih ustanova, odgovorili su na više od 5.000 poziva!
Međutim, Zrenjanin zaostaje za brojnim sredinama po pitanju dezinfekcije. Svakog dana čitamo u medijima da se u Kikindi, Beogradu i drugim gradovima tretiraju javne površine na različite načine. Kod nas, ništa?! Pominje se šlaufiranje grada, kao nakon „Dana piva“. Još apsurdnija je odluka da se parking i dalje naplaćuje?!
Nimalo bolji primer je (ne)angažovanje psihologa u kol-centru. Prema nezvaničnim saznanjima, utehu preko žice ne pružaju stručna lica Centra za socijalni rad, već dobrovoljci. Gde su tek psiholozi iz ostalih ustanova i institucija? Pitam se šta su navedeni stručnjaci završili… Stiče se utisak kao da su stekli sertifikat za najamnika u kazinu, a ne društveno-humanističko visoko obrazovanje!