AKTIVNOSTI MESNE ZAJEDNICE MELENCI U PROTEKLOJ GODINI

Vrtić u prvom planu

Ulice Dragoljuba Žarkova, Žive Brcanskog, Proke Sredoje, Zorana Milivojeva, Alekseja Tolstoja u Melencima i u Banji Rusanda, koje su bile u veoma lošem stanju, nedavno su asfaltirane, a u najvećem selu na području Grada biće još ulaganja u infrastrukturu, navodi za naš list Veselin Frajić, predsednik Saveta Mesne zajednice Melenci.
Prema njegovim rečima, protekla godina bila je veoma uspešna i dosta toga je urađeno u selu. Akcenat je bio na školstvu i najmlađima – pre svega, rešeni su imovinsko-pravni odnosi u vrtiću „Neven”.
– U okviru projekta „Mere populacione politike” u vrtiću su okrečene sobe, zamenjeni su stolarija i oluci, ugrađen je krovni prozor, hoblovani su i lakirani parketi. Dobili smo i sredstva za učenje i igru. Odnedavno „Neven” ima još jednu učionicu za decu uzrasta od tri do pet godina. Roditelji više ne moraju da čekaju na upis mališana u vrtić zbog manjka mesta – naglašava Frajić.


Bibićeva kuća, spomenik kulture, dobila je nov izgled. Prva faza (glavna fasada) je završena, a predstoji kompletna rekonstrukcija objekta. Nosilac projekta je Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, a finansira ga republički fond.
Kako navodi Veselin Frajić, dvorište Osnovne škole „Dr Boško Vrebalov” kompletno je urađeno u behatonu od novca iz republičkog i gradskog budžeta.
Savet MZ Melenci takođe je zamenio dotrajale daske na klupama u parku i zasadio jelke u centru sela. Osim toga, redovno se kosi trava i seče drveće i ispred kuća koje su napuštene, zarad bezbednosti meštana, a sanirana je i divlja deponija.
Predsednik Saveta MZ Melenci ističe da Melenci imaju razvijen seoski turizam i veliki broj manifestacija na kojima se promovišu kvalitetni proizvodi vrednih domaćina, a tu je i lekovito blato peloid iz Banje Rusande.


– I prošle godine održan je „Pčela fest”, koji je okupio pčelare iz celog okruga, a Melence je tada posetio i Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede. Jedno smo od retkih sela koje ima kompletne planove generalne i detaljne regulacije, što je deo napora rukovodstva sela da se urbanizuje – navodi Frajić.
Od aktivnosti koje se očekuju u Melencima, on ističe da su u toku pregovori za bušenje još jednog bunara koji će znatno popraviti pritisak vode tokom leta. Planira se i kompletna popravka i zamena ulične rasvete.
– Tender je završen i pitanje je dana kada će radovi početi – kaže Veselin Frajić, dodavši da se u Savetu nadaju da će uskoro početi i pregovori oko najbitnijeg infrastrukturnog poduhvata u Melencima – kanalizacije, koju trenutno ima samo trećina sela.

  • SPREČITI ODLAZAK MLADIH IZ SELA
    Melenci su 1961. godine imali čak 8.244 stanovnika, a prema popisu iz 2011. u selu je živelo 5.982 meštana. – Glavni cilj Saveta jeste da, uz podršku Grada, spreči odlazak mladih, što se može postići proširenjem industrijskih zona i dovođenjem investitora, zatim razvojem turizma – kaže Veselin Frajić.

Miroslava Malbaški
Foto: Fejsbuk stranica MZ Melenci