AKTUELNO: SUĐENjA PERI MILANKOVU I MILIVOJU VREBALOVU

Zakazana su za 12, odnosno 15. decembar

U zrenjaninskoj palati pravde, tačnije pred Višim sudom je u petak, 3. novembra, održan glavni pretres u predmetu koji se vodi protiv Pere Milankova, predsednika Opštine Nova Crnja i još 13 optuženih lica, dok je u ponedeljak, 6. novembra, pred istim sudom trebalo da se održi glavni pretres u predmetu koji se vodi protiv Milivoja Vrebalova, nekadašnjeg predsednika Opštine Novi Bečej.

7-1c-Pera Milankov

TELEFONSKI RAZGOVORI
Prema rečima Vićentija Darijevića, branioca Pere Milankova, na pomenutom pretresu nastavljen je dokazni postupak preslušavanjem presretnutih telefonskih razgovora koji su u kritičnom periodu vođeni između pojedinih optuženih, kao i između optuženih i drugih osoba. Kako je rekao, optuženi Pera Milankov se izjašnjavao dajući objašnjenja u vezi sa svakim preslušanim telefonskim razgovorom, a da se, po navodima optuženog, većina ovih razgovora odnosila na funkcionisanje Opštinske uprave u vezi sa izgradnjom parkinga kod bazena i na pribavljanje novčanih donacija za sportske klubove na području Opštine Nova Crnja, kao i za gostovanje pevača za slavu sela.
Branilac optuženog navodi da su potvrdu navoda Pere Milankova dali i drugi optuženi, koji su se izjašnjavali na pitanja javnog tužioca i advokata. Kako navodi naš sagovornik, Pera Milankov je naveo i kako su svi poslovi koje je sprovela Opštinska uprava bili korisni za opštinu i da su rađeni po nižim cenama od tržišnih, pri čemu je posebno istakao da Opština Nova Crnja nije pretrpela štetu, već je ostvarila imovinsku korist i uštedu za opštinski budžet.
– Odbrana je stava da je nakon održanog glavnog pretresa konačno jasno da, ne samo da nema dokaza da je naš branjenik izvršio krivično delo za koje je optužen, već i da je otklonjena svaka sumnja, ukoliko je ona i postojala, da je Pera Milankov izvršio bilo koju inkriminisanu radnju za koju se tereti. Sledeći glavni pretres zakazan je za utorak, 12. decembar – ističe Vićentije Darijević.
Više javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Pere Milankova 3. aprila 2013. godine, koja je izmenjena 27. decembra iste godine, zbog pet krivičnih dela (dva puta zbog primanja mita i triput zbog zloupotrebe službenog položaja u saizvršilaštvu).

7-1b-Milivoj Vrebalov

SLUČAJ HETERLEND
S obzirom da na suđenje Milivoju Vrebalovu za slučaj Heterlend, 6. novembra, nisu pristupili optuženi Milivoj Vrebalov, jer je tog jutra prebačen na Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, nekoliko advokata, angažovani stručni saradnici, i jedan svedok, nije bilo uslova za pretres. Sledeće ročište odloženo je za petak, 15. decembar, u 10 časova.
Sud je naložio braniocu okrivljenog Milivoja Vrebalova, da u roku od tri dana dostavi medicinsku dokumentaciju kojom dokazuje opravdanost odsustva Milivoja Vrebalova.
Više tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenog Milivoja Vrebalova i još trojice 25. januara 2016. godine, zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja, odnosno nezakonitog prisvajanja novca koji je uplaćen iz Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine u svrhu adaptacije dvorca Heterlend u Bočaru, namenjenog za smeštaj dece ometene u razvoju.
Podsećanja radi, Milivoj Vrebalov je, kao član LDP, bio predsednik Opštine Novi Bečej od 2006. do 2012. godine. Nakon toga je prešao u DS, kada je izabran za potpredsednika Skupštine Vojvodine.

  • POVERENI POSLOVI
    Pera Milankov je priveden zbog sumnje da je primio 200 hiljada dinara od Lj. K, kako bi firmi, u kojoj je Lj. K. suvlasnik, poverio izgradnju kapele, radove na uličnoj infrastrukturi i ravnanje poljskih puteva. Milankov se sumnjiči i da je od Z. P. dobio nameštaj vredan 400 hiljada dinara, kako bi mu dozvolio radove na signalizaciji, a tereti se i da je od M. N. zahtevao i dva puta dobio po 200 hiljada dinara. Od B. V. je, navodno, tražio i dobio 650 hiljada, zato što mu je poverio ravnanje atarskih puteva. Milankov je, kako se sumnja, angažovao i N. C. za poslove obezbeđenja u Opštini Nova Crnja, a kao protivuslugu je tražio da se na račun FK „Budućnost” iz Srpske Crnje uplati 100 hiljada dinara, te da identična suma „legne” na račun NN osobe.

I.ISAKOV