KAŠTEL U SRPSKOJ CRNJI – NOVO IME, ISTI PLANOVI

Potencijal su termalni izvori

Od jula ove godine zdanje Nojhauzen više neće nositi ime po nemačkom obaveštajcu koji ga je podigao za vreme Drugog svetskog rata. Ovu odluku donela je Vlada na predlog Ministarstva kulture, odlučivši da objekat zvanično nazove „Dvorac u Srpskoj Crnji”.
Prema rečima Dragana Daničića, zamenika predsednika Opštine Nova Crnja, na ovaj način raskinuta je veza kaštela sa čovekom koji ga je sagradio, kao i neslavnom istorijom koja ga je pratila. Dobra stvar je to što je objekat sada i imenom vezan za mesto u kojem se nalazi.

SPREMNI ZA ULAGANJE
– Odluka ni na koji način ne remeti naše razvojne planove za dvorac. Otkad smo ga preuzeli, potpuno smo ga opremili. Svih pet apartmana i devet soba je kompletno sređeno. Sada se koristi za događaje, proslave, koktele, snimanje serija i filmova… – kaže Daničić.
Kaštel se nalazi na spisku najreprezentativnijih objekata u zemlji koji su obuhvaćenih projektom zaštite kulturnog nasleđa „Dvorci Srbije”. Za upravljanje dvorcem zadužena je Turistička organizacija Opštine kojoj se posetioci mogu obratiti kako bi realizovali obilaske i noćenja.
– Naš dvorac je najopremljeniji i najočuvaniji na spisku, a nema prepreka ni kada su imovinsko-pravni odnosi u pitanju. Pored objekta, kompleks čini i 14 hektara zemlje koji su predviđeni za izgradnju termalne banje – kaže naš sagovornik.

Sa tim ciljem, lokalna samouprava uradila je projekat termalnog izvora u neposrednoj blizini dvorca. Po tvrdnjama stručnjaka, voda je lekovita, a njena temperatura bila bi 43 stepena.
– Do sada su interesovanje pokazali investitori iz Kine, Italije, Mađarske i Ujedinjenih Arapskih Emirata. To je najznačajniji projekat u našoj opštini i idemo ka njegovoj realizaciji. Nadamo se da ćemo u narednom periodu sklopiti dogovor – ističe Daničić.
Kako objašnjava, ko ozbiljno želi da učestvuje, dovoljno je da pošalje pismo o namerama koje bi potencijalno usvojila Skupština.
– Realizacija ideje zavisi od volje investitora, mi smo spremni da u posao uđemo odmah – kaže zamenik predsednika Opštine.

Prema rečima našeg sagovornika, posebna atraktivnost celine je to što se nalazi u neposrednoj blizini graničnog prelaza. On će, po najnovijim informacijama, biti ključan za izgradnju tzv. „vojvođanskog smajlija”, puta koji će ići od Srpska Crnje do Bačkog Brega.

OČUVANJE AUTENTIČNOSTI
„Dvorac u Srpskoj Crnji” jedini je kaštel na teritoriji Banata koji je izgrađen za vreme Drugog svetskog rata i poslednji u nizu podignutih u Vojvodini. Za spomenik kulture je proglašen 2018. godine. Enterijer je u potpunosti očuvan i luksuzno opremljen. U dvorac su ugrađeni kvalitetni materijali: stepeništa od ružičastog mermera, dekorativne ograde od kovanog gvožđa, stolarija od hrastovine.

Odlukom Vlade primenjuju se mere zaštite koje podrazumevaju očuvanje spoljašnjeg izgleda i redovno održavanje. Zbog toga su zabranjene prepravke i dogradnje, kao i postavljanje priključnih kutija i rashladnih uređaja na fasadama.
– Nije dozvoljeno postavljanje objekata koji mogu da ugroze ili degradiraju spomenik kulture i njegovu okolinu. Na parceli se mogu graditi samo objekti koji su u funkciji Dvorca – objašnjeno je u Odluci.
Takođe je navedeno da je potrebno urbanistički urediti okolinu, uložiti u park oko kaštela adekvatnom florom i postaviti odgovarajuću dekorativnu rasvetu.

J. Šormaz