Al` se uvek dobro jelo

Piše: Milena Bečejac
… U našem listu, čitoci su mogli da, u više navrata, pročitaju tekst o uspesima zrenjaninskih učenika – ugostitelja na brojnim takmičenjima. Ekonomsko-trgovačka škola može da se pohvali i uspesima drugih struka, ali je nekako uvek najatraktivnije kada se takmiče mladi ugostitelji, uz svesrdnu pomoć i znanje svojih mentora.
Pod ruku mi je nedavno došao tekst „Nauk kod Lale” objavljen u „Večernjim novostima” davne 1972. godine. Autor je zabeležio da je u to vreme ugostiteljsku školu pohađalo 300 učenika, a u „Lali”, tada elitnom restoranu, praksom je rukovodio Branislav Živanov.
Ugostiteljska škola sa praktičnom obukom otvorena je 1957. godine. Tada je Hotel „Central” (sećate li ga se?) bio Ugostiteljska ustanova sa radionicom za buduće ugostitelje. I tada, kao i sada, Zrenjanin je bio poznat po dobrim ugostiteljima. Al` se uvek dobro jelo! Lepo i na oko, i što se ukusa tiče…
Godine su se, naravno, nizale. Osnovana je Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola „Jovan Trajković”. Uvek je bila među školama koje su imale dovoljno đaka, i polako je prerastala u elitnu školu, školu u koju se upisuju najbolji đaci. I danas je to tako.
Samo, nešto nedostaje. I to u imenu škole. Od pre nekoliko godina, ona je zvanično samo Ekonomsko-trgovinska škola „Jovan Trajković”. U njenom imenu nema ugostiteljske struke. A bilo bi lepo da tako, zbog mladih ugostitelja, zbog onih koji su tu školu završili. Zbog divnih mentora čija imena ne mogu da navadem jer ću sigurno nekoga izostaviti, pa ću posle da se sekiram, kao ni one koji nastavljaju tradiciju dobrog ugostiteljstva. Ali, znam da će se oni prepoznati. Njihova imena značila su ne samo u regionu, već i u onoj velikoj Jugoslaviji. Kao što i sadašnje generacije mladih ugostitelja ostavljaju svoj trag u školi i u gradu.
U sadašnjem obrazovnom trenutku, kada se srednje stručne škole reformišu, bilo bi dobro da struke budu zastupljene i u imenu. Sve je to deo nas, deo Zrenjanina, deo tradicije…