ALEKSANDAR KALABA SVOJE FUDBALSKO ZNANJE PRENOSI MLADIMA

U Kini odlični uslovi za rad

Kao i većina zrenjaninskih dečaka, Aleksandar Kalaba (34) želeo je da se bavi fudbalom, a počeo je u FK Petlić, potom je igrao u Proleteru. Kako kaže, fudbal je njegova velika ljubav, ali su ga povrede udaljile od fudbalskog terena vrlo rano. Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu upisao je 2003. godine. Osim toga, igrao je na turnirima u malom fudbalu, isticao se kao golman, pa je dobio je poziv da igra u KMF SAS.
– U SAS-u sam proveo 12 godina, doživeo mnogo srećnih i tužnih trenutaka, a stekao sam i prijatelje za ceo život. Bili smo sjajan tim, a liga je bila vrlo jaka. Bili su tu Marbo, Ekonomac, niška Koska, Kopernikus, Konjarnik, Liman, Leteći Holanđanin, a svaka od tih ekipa punila je Medison, dok su ljubitelji futsala su uživali u majstorijama tadašnjih zvezda – istakao je Kalaba.


On je sa SAS–om osvojio nacionalni Kup i vicešampionsku titulu u prvenstvu, kao i niz individualnih priznanja, ali ističe da je želeo da se oproba i u inostranstvu, pa je jedno vreme igrao u Rumuniji. Nakon igračke karijere posvetio se trenerskom poslu, najpre je došao do Uefa B licence, a potom i do A licence.
– Igrom slučaja počeo sam trenersku karijeru u istom klubu gde i igračku, a to je Petlić. U trenerski posao sam se odmah zaljubio i sa istim žarom ga radim od početka pa sve do danas. Uživam vaspitavajući mlade ljude, kao i da budem uz njih tokom većeg dela dana – kaže Aleksandar
Više od godinu i po dana Kalaba je u Kini, gde radi kao trener i kaže da je vrlo zadovoljan i uslovima i radom.
– Treniram srednjoškolsku ekipu u gradu Žengžou. Sve je fenomenalno, a jedina mana je što sam odvojen od porodice i prijatelja. Moja ekipa je prvak regije Ksenan koja ima 94 miliona stanovnika. Fudbal u Kini se munjevito razvija, a plodovi rada i ulaganja biće vidljivi možda za desetak godina, kada Kina planira da podnese zahtev za organizaciju Mundijala – dodao je Kalaba.

  • KINESKI JEZIK NIJE BAUK
    – Posvetio sam se učenju kineskog jezika, koji mi, na moje iznenađenje ide vrlo korektno. Kinezi su možda malo zatvoreni ljudi, ali kada u nekoga steknu poverenje, onda su zaista divni. Kina je sjajno organizovana država, sve je isplanirano do najsitnijih detalja, pa mi je zadovoljstvo da provodim vreme u toj zemlji – naglasio je naš sagovornik.

D. PETROVIĆ