ALEKSANDROVAČKA „KUGLOFIJADA”: SLATKI ILI SLANI, ALI UVEK CARSKI KOLAČ I U RAVNOM BANATU

Sprema se s ljubavlju, jede se sa uživanjem

 • Treći put dobijam nagradu, ali i da je nisam dobila, ne bih se ljutila. Na manifestacije idem da bih učestvovala i da bih se družila, a nagrada ako dođe, došla je – kaže Jelena Stojanović

U filmu „Moja velika mrsna pravoslavna svadba”, mlada Grkinja se zaljubljuje u stranca. Kada su se familije mladenaca upoznavale, mladoženjina majka je donela kuglof. Ne želeći da uvredi priju, rođaka mlade je brže-bolje u rupu na kolaču udenula – cvet, misleći da joj kolač nije uspeo.

„RUPA” ZNAK PREPOZNAVANJA
Ustvari, baš je u tom okruglom kolaču, pečenom u posebnoj, rebrastoj modli, ta „rupa” znak prepoznavanja. Niko, međutim, sa sigurnošću ne može da tvrdi kada je kuglof nastao, ali je sigurno jedan od najstarijih modeliranih kolača koji svojataju Nemci, Francuzi, Italijani i Austrijanci, pa i mnogi drugi. Ali mi sa sugurnošću možemo da kažemo da u Banatu, u Aleksandrovu (opština Nova Crnja) postoji takmičenje, „Kuglofijada”, od prošlog novembra i sa predznakom međunarodno.
– Pre četiri godine mi iz Udruženja žena „Livađanke” želele smo da, uz tradicionalno druženje, organizujemo i neku manifestaciju. Izbor je pao na kuglof, kolač koji se na ovim prostorima, koji su svojevremeno naseljavali i Nemci, često pravio. Želja nam je bila da vratimo iz zaborava ovu poslasticu – veli Ljubinka Miškov, predsednica vrednih „Livađanki”. – Iznenađene smo koliko je interesovanje žena iz brojnih udruženja, i koliko je raznovrsnih recepata. Eto, sada se, sem slatkih, spremaju i slani kuglofi.
Na takmičenju održanom krajem novembra prošle godine u Aleksandrovu, bila su 42 kuglofa, od toga 11 slanih. Došli su i gosti iz Republike Srpske, Rumunije, Mađarske i Nemačke. Trebalo je da učestvuju i predstavnici iz Grčke, ali su otkazali dolazak zbog Dana žalosti.

VELIKO INTERESOVANJE
– Žao mi je što selo nema veću salu jer zbog malo mesta nismo pozvali mnoge goste – rekla nam je Ljubinka Miškov, predsednica „Livađanki”.
U žiriju su bile Verica Miletić, Slavica Mrkšić i Ljiljana Opačić. Zaista su imale težak zadatak. U kategoriji slatkih kuglofa, pobedila je Jelena Stojanović (Udruženje žena „Đurđevak”, Žitište), druga je bila Natalija Baba, iz udruženja u Tobi, a treća jedanaestogodišnja Anđelija Ninković iz Aleksandrova. Najbolji slani kuglof spremila je Jelena Jakšić, („Vidovdan”, B. Karađorđevo), druga je Olga Gagić (Kumane), a treća Ljubica Cvetinov Vukov („Centar 023”, Zrenjanin). Specijalne nagrade su zaslužile Jasmina Ivanišević iz Hanovera i Dečja radionica „Livađanki” (Anđelija Ninković, Tamara Zvekić, Marina Medić, Staša Uzelac i Helena Vukmirović). Posebnu nagradu za celokupan utisak kuglofa – ukus i izgled, dobila je gošća iz Nemačke Jasmina Ivanišević.

KUGLOF PRIJA UZ KAFU
– Rođena sam u Aleksandrovu, ali živim i radim u Hanoveru od 1978. godine. Eto, sada je kuglof spojio ova dva mesta. Za manifestaciju sam saznala od moje drugarice Ljupke i samo zbog takmičenja došla sam u Srbiju. Pravila sam voćni kuglof. Radim u poslastičarnici i mogu da kažem da se u Nemačkoj kuglof baš traži. To je poslastica koju oni obožavaju, obično je služe uz kafu – kaže Jasmina.
Ipak, ako je žiri u pravu, a što ne bi bio – najbolji slatki kuglof sprema se u Žitištu.
– Treći put dobijam nagradu na „Kuglofijadi”, ali i da je nisam dobila, ne bih se ljutila. Na manifestacije idem da bih učestvovala i da bih se družila, a nagrada ako dođe –došla je – kaže pobednica, Jelena Stojanović.
Što se tiče slane varijante, opet je prva nagrada „otišla” u susednu opštinu, u Banatsko Karađorđevo.
– Prvi put sam pravila slani kuglof. U testo sam stavila sitno iseckano belo meso, jaja, krastavčiće, brašno, prašak za pecivo… Onda sam to stavila u modlu i samo razmišljala o tome da testo „ne padne”, da bude sjedinjeno, da ne bude suvo… Ljubav i volja su za ovo najbitniji – objašnjava Jelena Jakšić.

U DOMU PORODICE UZELAC
Kako je bilo pre samog takmičenja u domu porodice Uzelac? Divno. Sve je mirisalo na kuglof i delovalo je nekako svečano. Devojčice – Anđelija Ninković, Tamara Zvekić, Marina Medić, Staša Uzelac i Helena Vukmirović – Aleksandrovčanke koje idu na radionicu kod Ljupke gde uče mnoge lepe stvari, pa i kako spremiti kuglof… U tome im pomaže Tatjana Uzelac, a za svaki slučaj, kao „mustra” na stolu stoji kolač koji je ona pripremila.
– Kćerka je učila da pravi kuglof malo od mene, malo od babe, a prvo na radionici na koju ide. Devojčice su pravile čokoladni kuglof. Kada se on mesi, važno je da se belanca dobro umute. Sve ostalo se onda meša varjačom, polako da testo ne padne. Kalup mora da se podmaže isključivo domaćom mašću. Ne dolaze u obzir ni margarin, ni ulje – izričita je Tatjana Uzelac, a devojčice mudro ćute, rade, rendaju koricu od limuna, mute jaja, dodaju sastojke.
Kuglof je, čini se, istovremeno i jednostavan i komplikovan kolač. Njegovi osnovni sastojci su jaja, brašno, mleko, šećer i prašak za pecivo. A onda se ova poslastica obogaćuje dodacima po želji, najčešće suvim voćem, seckanim orasima, bademima, lešnicima… Komplikovan je jer sve to treba sjediniti i ispeći da bude kompaktan, lep, ukusan…
Jedostavno, kuglof treba voleti, spremati ga sa voljom, i uvek ostaviti neku tajnu za sebe. Kažu iskusne domaćice – ne treba mnogo da se eksperimentiše. Što je jednostaviji, to je bolji. I uživajte i kada ga poslužujete gostima, i kada ga jedete. Osećajte se lepo, svečano, carski…

 • PUTER – OBAVEZNO
  – Pravila sam kuglof sa suvim grožđem i limunom. U to još ide brašno, prašak za pecivo, puter, mleko, jaja. Sve se postepeno dodaje. Preliv je bio sa belom čokoladom i limunom. Ukrasila sam ga i limunovom bojom – recept je pobednice Jelene Stojanović.
 • KAKO TO RADI ANĐELIJA
  – Napravila sam kuglof sa suvim voćem. Prelila sam
  ga čokoladom. Smokve i suve šljive uvaljala sam u
  topljenu čokoladu. Malo mi je mama pomogla da istopim
  čokoladu, a kuglof redovno pravim sa bakom – kaže
  najmlađa pobednica, Anđelija Ninković iz Aleksandrova.

Milena BEČEJAC

Nagrađeni na okupu
Nagrađeni na okupu