ALEKSANDROVO: „Kuglofijada“ slatka i slana

Međunarodna gastronomska manifestacija, „Kuglofijafa“, održana sinoć u Aleksandrovu u organizaciji Udruženja „Livađanke“, okupila je 42 učesnika i brojne goste iz udruženja iz naše zemlje, kao i Nemačke, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske… Njima se obratila Ljubinka Miškov, predsednica „Livađanki“, koja se zahvalila na podršci opštini Nova Crnja i predsedniku Peri Milankovi, Sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, Mesnoj zajednici Aleksandrovo, kao  brojnim sponzorima, među kojima je i „Gomeks“.

– Odlučile smo se da organizujemo takmičenje u pravljenju kuglofa jer je to tradicionalni kolač na ovim prostorima. Prave se slatki i slani kuglofi. Od prošle godine, manifestacija je i međunarodna – rekla nam je Ljubinka Miškov.

U žiriju su bile Verica Miletić, Ljiljana Opačić i Tanja Vuletić.

– Kuglof mora da bude pečen u posebnoj modli. Kolač treba da bude kompaktan, ne sme da se mrvi kada se seče. Ovde imamo razne vrste kuglofa, od slatkih je najviše onih sa čokoladom, a ima i sa svežim voćem. Tradicionalno, ova poslastica je u dve boje, žutoj i braon, sa dodatkom orašastih plodova, a sve češće i suvog voća – ističe Verica Miletić.

Dodeljeno je 12 nagrada, po tri u kategoriji slatkih i slanih kuglofa, specijalne i utešne.  Najbolji je slatki kuglof Jele Stojanovič, Udruženje žena „Đurđevak“ iz Žitišta, a slani Olge Gagić, Udruženje žena iz Kumana. Najukusniji kuglof 2018. je onaj koji je umesila Jasmina Ivanišević iz Hanovera, a najlepši Jovanke Glušac iz Ruskog Sela.

Bilo je i specijalnih i utešnih nagrada.

– Od tetke sam čula za ovo takmičenje. Dopalo mi se kako ona pravi kuglof, pa sam i ja pokušala – kaže Kristina Ivanišević iz Herceg Novog.

M.B.

Foto: Zoran Dedić