JOŠ JEDAN KONCERT ZA PAMĆENJE: Nastup Zrenjaninske filharmonije uz opersku divu Jadranku Jovanović i Boru Dugića

Poklon grada Zrenjanina svojim građanima u prepunoj ,,Kristalnoj dvoraniˮ, povodom stote godine od oslobođenja Grada u Prvom svetskom ratu, bio je sinoćni koncert Zrenjaninske filharmonije uz nastup muzičke dive, mecosoprana Jadranke Jovanović i virtuoza na fruli Bore Dugića. Zrenjaninci su uživali u numerama nastalim u jeku rata i tokom borbe za slobodu, a najznačajnije su svakako ,,Marš na Drinuˮ, ,,Tamo dalekoˮ i ,,Kreće se lađa Francuska, sa kojima su se smenjivale arije iz čuvenih opera.

– Na ovom spektakularnom koncertu nastupilo je preko dvesto članova, što Filharmonije, što zrenjaninskih horova. Budući da je ,,Kristalna dvoranaˮ bila ispunjena do poslednjeg mesta, posebno mi je drago što smo još od ,,Dana pivaˮ probudili veliko interesovanje publike za naš muzički rad. Repertoar smo prilagodili svečanosti, te su se mogle čuti numere inspirisane srpskim folklorom i patriotskom borbom za slobodu, uz koje smo pridodali i poneku svetsku ariju – izjavio je direktor Zrenjaninske filharmonije Roman Bugar i dodao da se ansambl za ovaj nastup pripremao dva meseca.

Dirigentska palica ovog puta bila je u rukama maestra Mikice Jevtića, dirigenta Orkestra Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Vokalna podrška Filharmoniji bili su horovi ,,Prepodobni Rafailo Banatskiˮ, mešoviti hor ,,Panonikaˮ, Omladinski hor Srednje muzičke škole ,,Josif Marinkovićˮ i Gradski dečji hor pri Kulturnom centru Zrenjanin.

 

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović