OBELEŽAVANJE DANA OSLOBOĐENJA U PRVOM SVETSKOM RATU: Vek žuđene slobode

– Dični srpski sokolovi, braćo rođena! Probili ste se kroz kišu kuršuma, od Soluna do Velikog Bečkereka, svaki pedalj zemlje natopili ste krvlju i slavom, izdigli ste ime srpsko iznad svih nacija i ponosno ste dojezdili i u naš grad, u staru prestonicu despota Đurđa Brankovića, u srce pitomog, plodnog i nacionalno svesnog srpskog Banata. Ostavili ste usput svoje razrušene domove, svoje ogoljene porodice i kao vihor jurili ste dalje, k nama, da i sa nas skinete okove – ovim rečima je, na današnji dan pre 100 godina, pozdravio doktor Slavko Županski, predsednik Srpskog narodnog odbora, sa balkona županijske zgrade srpsku vojsku i bataljon Gvozdenog puka ,,Knjaz Mihajloˮ, koji je doneo slobodu našem gradu.

Tim povodom, nizom manifestacija, kulturno-umetničkim programom i smotrom vojske i naoružanja, grad Zrenjanin danas obeležava značajan jubilej – Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Gradonačelnik Čedomir Janjić sugrađanima je sa istog balkona čestitao praznik.

– Pre jednog veka sa ovog istog mesta objavljeno je građanima tadašnjeg Velikog Bečkereka da je završen Prvi svetski rat i da su se na ovim prostorima dogodile krupne, epohalne i dalekosežne  promene, a da je vlast predata oslobodiocima. Od tog dana ova zgrada i grad prestaju biti u rukama Austrougarske. Danas, u slobodi, sledimo put naših predaka, ulažući velike napore da ova sredina bude bolje mesto za život – istakao je Janjić.

U sklopu obeležavanja Dana oslobođenja realizuje se i akcija „Otvoreni dan“ Komande za razvoj banatske brigade. U ime vojske obratio se komandant garnizona Zrenjanina Vojske Srbije, pukovnik Nikola Dejanović.

– Vojska Republike Srbije je u svakom trenutku spremna da realizuje sve vidove odbrane svoje otadžbine. Vojska i Komanda za razvoj banatske brigade sa ponosom prikazuju naoružanje i vojnu opremu koja je uvek u pripravnosti da služi svojoj zemlji – istakao je pukovnik Dejanović.

Na Trgu slobode je u toku prepodneva prikazano naoružanje i vojna oprema.U ovom delu programa učestvovala je Lokalna samouprava Grada, Komanda za razvoj Banatske brigade Zrenjanin, Reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije, 1. Brigada Kopnene vojske, Specijalna brigada, Rečna flotila, 5. Bataljon Vojne policije, Centar za mirovne operacije Združene operativne komande, Organizacija Crvenog krsta Zrenjanin, Vatrogasno-spasilački bataljon, Organizacija rezervnih vojnih starešina, Jedinica civilne zaštite opšte namene, Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918. njihovih potomaka i poštovalaca, kulturno-umetnička društva, kao i glumci Narodnog pozorišta ,,Toša Jovanović“.


U Narodnom muzeju otvorena je izložba „100 godina slobode“ koja se sastoji iz tri segmenta: Veliki Bečkerek u Prvom svetskom ratu, znamenite ličnosti, dok je treći baziran na samom oslobođenju. U malom salonu prikazan je deo izložbe „Dobrovoljci srednjeg Banata u Prvom svetskom ratu“ koji govori o dobrovoljcima iz Bosne i Hercegovine, Like, sa Korduna, Banije i Crne Gore, koji su zbog svojih zasluga u ratu dobili nagradu – obradivu zemlju sa kućom i okućnicom na prostoru današnjeg srednjeg Banata.

M.Malbaški

Foto: Stefan Babuškov