AMAZONIJA NADOMAK ZRENJANINA – STANIŠTE NEKOLIKO STOTINA VRSTA PTICA

Bara k’o more, pa još Carska

Našim sugrađanima koji se ponose prirodnim, kao i drugim lepotama Zrenjanina, a kada žele da impresioniraju recimo goste, često izbor posete bude jedna bara. Ne obična, već Carska. A onda je na redu radoznalost, a zašto Carska, a kako Carska, a koji car…?
Carska je zato što su je posećivali carevi i vladari, zato što je opstajala u carevini i zato što je, nekako, carska, po prostranstvu i po prvom utisku u susretu sa posetiocima.
Carska bara, zaštićeni rezervat prirode, nadomak Zrenjanina, otvoren je za posetioce već od početka maja, kako je ukinuto vanredno stanje. Subota i nedelja su udarni dani, i tako već četvrti vikend u ovom ambijentu Amazonije, posetioci provode prijatne trenutke koji su im, kako kažu, pravi melem posle dvomesečne izolacije.
Najviše gostiju je, kao i ranije, iz Beograda i Novog
Sada, dolaze i Zrenjaninci, ali i posetioci koji se bave fotografijom, slikanjem, proučavanjem biljnog i životinjskog sveta.
– Veći brod koji je prevozio posetioce koritom Starog Begeja nalazi se na renoviranju, očekujemo da će biti spreman za plovidbu za mesec, mesec i po dana – kaže za „Zrenjanin” Milvoje Putić, menadžer turizma u Specijalnom rezervatu prirode Carska bara.

– Imamo nove propise u nautici. Osim što mora biti vodootporan, brod treba da je siguran za vožnju u svakom pogledu. Pokušaćemo da registrujemo naše plovilo za 70 putnika. Ako u tome ne uspemo, svakako će kapacitet biti za 50. U međuvremenu je u upotrebi brodić u koji može da stane dvadeset putnika, ali sada prevozimo samo deset, radi poštovanja razdaljine između posetilaca. Svima nam je cilj bezbedna i ugodna vožnja i to naši posetioci najbolje znaju – naveo je Putić.
Ovaj predeo je lep, zanimljiv i uzbudljiv u svako doba godine. To su kamerom, kičicom, fotoaparatom ili tekstom, zebeležili umetnici, reporteri i turisti. Ali, prema rečima našeg sagovornika, upravo je ovaj deo godine kada priroda pokazje svoju najlepšu stranu.
Ovo je doba kada se rađa novi život, kada priroda buja a predeo je prekriven ljubičastim gavezom i žutom barskom perunikom… Posetioci ovde mogu da vide 250 vrsta ptica, upoznaju svih deset vrsta čaplji, kornjače, zmije ribarice, belouške, kormorane, koji su najveći proždrljivci i orlove belorepane, koji su najveće grabljivice…
Ko jednom dođe na Carsku baru mora da joj se vrati – ističu posetioci koji često svraćaju.
Na pitanje šta će ovde videti, odgovor Milivoja Putića, zaljubljenika u prirodu i njenog vrsnog poznavaoca, istraživača i autentičnog tumača, uvek je isti: Ne znam – svaki susret sa Carskom barom je – iznenađenje.

  • NOVI VIDIKOVAC
    Posledice požara u ovom predelu, koji je zahvatio i obod rezervata, blagovremeno su sanirane. Bilo je to pre godinu i po dana, nije bilo povređenih životinja, ali je gorela trska. Sada je u toku pobijanje šipova za postavljanje drvene staze čiji su delovi izgoreli, kao i izgradnja novog vidikovca.

 

  • CARSKA BARA
    Banatska bara je 1.600 hektara netaknute prirode. Pojedini delovi su pod zaštitom i strogo se poštuju mere koje su propisane. To je prirodno stanište retkih biljnih i životinjskih vrsta, jedinstveno u Evropi. Broj posetioca je ograničen na 20.000 godišnje. Ovo je primer održivosti. Izvan reona zaštite su jezera gde dolaze pecaroši. U blizini je Ribnjak Ečka, najveći slatkovodni ribnjak u državi.

 

  • BRODIĆEM I STAZOM ZDRAVLjA
    Posetioci mogu da dođu u Rezervat „Carska bara”, svakog dana, ali je neophodna najava. Subotom i nedeljom brodić kreće u 13, 14, 15, 16 i 17 časova. Karta za odrasle je 450 dinara, a za decu i osnovnoškolce 400. Posetioci mogu da prošetaju i stazom zdravlja, što je poseban užitak, uz cvrkut ptica. Staza je duga četiri kilometra i vodi duž korita Starog Begeja. Karta kupljena za vožnju brodićem važi i za stazu zdravlja.

Branka Jajić