VOŽNJA GRADSKIM TAKSI VOZILIMA UZ SVE PREVENTIVNE MERE

Cena usluga ostala ista

Popuštanje mera koje je Vlada uvela tokom pandemije za preduzetnike znači uvođenje dodatnih higijensko-sanitarnih procedura kojima će zaštititi klijente i obezbediti sigurno poslovanje.
Kako bi prilagodili rad pandemiji, zrenjaninski taksisti preduzeli su higijenske mere koje, kako navodi Igor Prvulov, direktor „Zelenog halo taksija”, podrazumevaju detaljno usisavanje, brisanje vozila, dubinsko pranje, redovnu sterilizaciju alkoholom i ozonizaciju vozila (koja se pokazala kao najdelotvornija).
Prema rečima Dragana Vidakovića, u „I-taksiju” su otišli korak dalje kada su preventivene mere u pitanju, te su ugradili i zaštitne barijere od polikarbonata između prednjih i zadnjih sedišta.

PREVENTIVA I MANJI BROJ PUTNIKA
Taksi vozači, kako bi zaštitili sebe i osigurali bezbednost građana, i u toku radnog vremena vode računa o higijeni vozila.
– Svaki vozač nosi masku i rukavice i kod sebe ima dezinfekciono sredstvo kojim posle svake vožnje poprska kvake, sedišta i svoje ruke zbog dodira sa novcem, u slučaju da ne nosi rukavice zbog alergija ili iritacije – objasnio je Igor Prvulov.
Pri korišćenju usluge taksija, kako je Prvulov objasnio novu organizaciju rada, građani bi uvek trebali da sednu na zadnje sedište vozila, što znači da ih tokom vožnje može biti maksimalno troje u vozilu, pri čemu se od njih očekuje nošenje maski i rukavica. Takođe, u svakom vozilu dostupno im je i dezinfekciono sredstvo kojim mogu da se posluže.
Kako ističe Dragan Vidaković, odnos građana u pogledu korišćenja taksi prevoza je različit.
– Stariji sugrađani uglavnom poštuju sva uputstva i preporuke nadležnih i nose zaštitne maske i rukavice, dok su sa druge strane mladi mnogo opušteniji i po njihovom ponašanju ne bi se reklo da korone uopšte i ima kod nas.

POSTEPENA NORMALIZACIJA
Kako navodi direktor „I-taksija”, taksi prevoz, kao i uopšte javni prevoz, spada u jednu od najugroženijih oblasti poslovanja u vreme pandemije. Za vreme vanrednog stanja, zabeležen je drastičan pad prometa.
– U proseku radili smo sa 15 do 20 odsto kapaciteta, u poređenju sa početkom marta, odnosno na vreme pre uvođenja vanrednog stanja – rekao je Vidaković, a sličan pad poslovanja, zabeležio je i „Zeleni halo taksi”.
Kada je u pitanju pružanje taksi usluga, još uvek nije došlo do potpune normalizacije rada. Igor Prvulov ocenio je da taksi prevoznici trenutno posluju na oko 80 odsto kapaciteta u poređenju na period pre vanrednog stanja, a potpuna normalizacija očekuje se tokom leta.

BEZ POSKUPLJENJA
Iz „Zelenog halo taksija” i iz „I-taksija” poručuju da građani ne treba da očekuju poskupljenje taksi usluga. Kako objašnjava Dragan Vidaković, svi taksi prevoznici u Gradu Zrenjaninu voze po garantovanim minimalnim cenama koje su u nadležnosti grada. Za sada nema nagoveštaja i nije bilo razgovora o poskupljenju.
– Moje mišljenje je da u ovim okolnostima ne treba korigovati cene, kako zbog situacije u kojoj su se našli svi naši sugrađani, tako i zbog objektivne činjenice da je došlo do pojeftinjenja goriva – izjavio je Vidaković.
Vidaković ističe da su svi taksi prevoznici u Gradu bili jedinstveni u tome da se u vreme vanrednog stanja ne podižu cene, iako je to propisima i važećim cenovnikom predviđeno.
J. Šormaz