AMBASADOR ČEPURIN PONOVO U ZRENJANINU: Glavna tema razvoj ekonomske saradnje

Njegova ekselencija ambasador Rusije Aleksandar Vasiljevič Čepurin boravio je danas u Zrenjaninu. Visoki gost je u našem gradu bio još 2014. godine, a glavna tema današnjeg razgovora sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem bila je, kao i prilikom prethodne posete, razvoj ekonomske saradnje.

Zaključak je da treba više uraditi na predstavljanju i razvoju potencijala Zrenjanina. Siguran sam da i Rusija i Srbija imaju potencijal za razvoj i da u narednih pet do sedam godina ostvare viši standard. Srbija ima već neku tradicionalnu saradnju u poljoprivredi, srpski proizvod ima dobru reputaciju i to treba razvijati. Za godinu dana imaćemo i gasovod, a ni Banatski Dvor nije daleko odavde, gde se planira proširenje kapaciteta – izjavio je novinarima ambasador Čepurin.

Za ambasadora Čepurina koncept razvoja industrijskih zona oslonac je za nove investicije. Takođe je neophodno, kako je rekao, razvijati saradnju sa Noginskom, gradom pobratimom Zrenjanina, koji se nalazi u blizini Moskve i značajan je poljoprivredni i industrijski centar.

Kao i uvek kada u Zrenjanin dođe ovako visoki gost, predstavili smo sve potencijale koje naš grad ima, posebno industrijske zone. Ambasadora Čepurina smo informisali i o radu Kompanije NIS koja je u našem regionu veoma angažovana i širi pogone. Tu, pre svega, mislim na proširenje kapaciteta gasnog skladišta u Banatskom Dvoru. Očekujemo i dolazak drugih zainteresovanih investitora iz Rusije – rekao je gradonačelnik Janjić.

Tokom boravka u Zrenjaninu ambasador Čepurin je, u pratnji gradonačelnika I saradnika, posetio zrenjaninski Muzej u čijem je Salonu pogledao izložbu fotografija „U susret ruskom caru. Romanovi – carsko služenje“, kao i Kristalnu dvoranu, gde će za nešto više od tri meseca biti održano Evropsko prvenstvo u košarci za žene. Rusija i Srbija su u D zoni, zajedno sa reprezentacijama Belorusije i Belgije.

Branka Jajić

Foto Jovan Njegović Drndak