AMBASADOR KRALJEVINE DANSKE U ZRENJANINU: Upoznavanje sa danskim modelom problema otpadnih voda

Ambasador Kraljevine Danske u našoj zemlji, njegova ekselencija Andreas Hougor i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić razgovarali su danas o mogućoj saradnji grada i danskih kompanija na rešavanju problema komunalnih i industrijskih otpadnih voda. Susret je bio deo „Srpsko danskih dana voda“ koji je obuhvatio veći broj gradova u našoj zemlji, a održava se u vreme kada se obeležava 100 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Danske i naše zemlje.

DANSK (1)

Stručnjaci kikindskog i zrenjaninskog vodovoda upoznali su kolege iz Danske sa rezultatima koje ostvaruju i problemima sa kojima se susreću. Predstavnici pozatih danskih firmi iz oblasti inženjeringa vodosnabdevanja i prečišćavanja voda: „Danfos“, „Grundfos“, „Liq Flow“ , „Kamsturp“, ABK” i DVT” upoznali su srpske kolege sa svojom ponudom.

Sugerisno je da se pitanje finansiranja izgradnje i funkcionisanja zrenjaninskog centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda reši javno-privatnim partnerstvom, pri čemu je učešća stranog partnera po pravilu manjinsko. Zanimljiva je izjava trgovinskog savetnika danske ambasade Nenada Mitoševića da je ulaženje u partnerstvo sa danskim kompanijama olakšano smanjenjem kreditnog rizika Srbije poslednjih godina.

M. S-n.

Foto: J. Njegović Drmdak

DANSK (3)DANSK (2)