AMBASADOR MEKSIKA OTVORIO IZLOŽBU U KULTURNOM CENTRU: „Meksički kodeksi – uspomene i saznanja“

Kodeksi su jedan od značajnih izvora koji nas približavaju drevnim meksičkim kulturama. Oni su dragoceno svedočanstvo o kulturnom, naučnom i umetničkom razvoju iskonskih kultura naše zemlje – ovim rečima je izložbu „Meksički kodeksi – Uspomene i saznanja“ otvorila Njegova ekselencija ambasador Meksika u Srbiji Marko Antonio Garsija Blanko, u holu Kulturnog centra u četvrtak, 7. marta. Izložba je postavljena u okviru projekta kulturne saradnje između Meksika i Srbije.

Ovaj događaj je bio i povod za prvu posetu Zrenjaninu ambasadora Meksika i susret sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima, kao i direktorom Kulturnog centra Goranom Marinkovićem, u gradskoj kući.

Podsetivši da je izložba pripremljena u okviru obeležavanja diplomatskih odnosa između Meksika i Srbije, koji će ove godine proslaviti 73. godišnjicu, ambasador Meksika je informisao i o detaljima koji ukazuju na sveobuhvatnost života drevne civilizacije.

Kodeksi su izrađeni na različitim materijalima (kori drveta, koži, agavi, pamuku i evropskom papiru) i predstavljaju složene sisteme, verovanja i saznanja koji obuhvataju sve aspekte života: geografske, istorijske, ekonomske, kalendarske I simboličke zapise. Od početka postojanja, čovečanstvo je tragalo za odgovorima o univerzumu koji ga okružuje. Ta razmišljanja su su prouzrokovala religijska, filozofska, magijska, praktična i naučna saznanja, koja su prenošena sa jedne generacije na drugu, posredstvom reči, spisa i iskustava. Meksički kodeksi sadrže i čuvaju to drevno znanje domorodačkih naroda naše nacije. Vrednost tih dokumenata nije ograničena na prošlost: čak i danas, mnoga društva posežu za njima kao za istorijskim izvorom, pravnom podrškom i simbolom identiteta – rekao je ambasador Meksika.

Sa iskrenom posvešćenošću objašnjavao je svojim domaćinima i publici detalje svakog kodeksa, ukazujući na civilizaciju i vreme u kojem je mnogo toga što je danas čudno, bilo sasvim prirodno, poput žrtvovanja životinja, ali i ljudi, kako bi se umilostivili bogovi, jer je takvo bilo verovanje.

Njegova ekselencija Marko Antonio Garsija Blanko je pozvao gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića i direktora Turističke organizacije Zrenjanin Zorana Ljubotinu da posete Meksiko, uputivši poziv i turističkim poslenicima u Srbiji da se povežu sa kolegama u Meksiku i omoguće razmenu turista dve zemlje.

Izložba „Meksički kodeksi – Uspomene i saznanja“ na uvidu je javnosti do 22. marta.

Branka Jajić

Foto: Grad Zrenjanin