AMBASADORI AUSTRALIJE I REPUBLIKE KOREJE U ZRENJANINU: Podrška kampanji „Zelena Srbija“

Drvored sadnice crvenih ukrasnih šljiva od juče krasi Ulicu Vojvode Petra Bojovića u Zrenjaninu. Zasađen je u sklopu kampanje „Zelena Srbija“, koju je prošle godine pokrenula kompanija „Color Media Communications“, pod pokroviteljstvom Direktorata za radijacionu sigurnost i bezbednost Srbije. Podržao ju je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Kako je pošumljavanje jedan od prioriteta za budućnost, a Srbija, posebno Vojvodina, jedan od njenih najnepošumljenijih delova, kampanju su na simboličan način podržali Njena ekselencija Rut Stjuart, ambasadorka Australije i Njegova ekselencija Hjong-Čan Če, ambasador Republike Koreje.

Brojni amabasadori u našoj zemlji su kampanju „Zelena Srbija“ podržali tokom prošle godine, kada su sadnice zasađene u Apatinu, Somboru, Čačku, Šapcu, Beočinu, Surčinu, Vranju, Novom Bečeju, Baču i Zaječaru.

Prvi u ovoj godini je Zrenjanin a kampanja se nastavlja u još devet gradova.

– Bila sam već u okolini, ali sam prvi put u Zrenjaninu i oduševljena sam toplom dobrodošlicom.  Vojvodina je vrlo slična Australiji. Ravna je, nema mnogo šuma i svako novo drvo značajno doprinosi poboljšanju životne sredine. Bez zajedničke akcije na globalnom nivou biće nemoguće zaustaviti klimatske promene – izjavila je amabasadorka Australije.

Akcijom je oduševljen i ambasador Republike Koreje – ispričao je i događaj kada je u mladosti učestvovao u sadnji u svojoij zemlji i istakao da predsednik Koreje učestvuje u sadnji sa učenicima.

– Južna Koreja je planinska zemlja koja je ostala bez šuma tokom japanske okupacije i korejskog rata – rekao je ambasador. – Zato se pošumljavanju i ozelenjavanju pridaje velika važnost u našoj zemlji. To nam je važnije od privrede. Bez šuma nam prete prirodne katastrofe velikih razmera i zato smo sa oduševljenjem pružili podršku ovoj akciji.

Ambasador Republike Koreje je istakao uspešnu saradnju sa Gradom Zrenjaniom, oličenu i u investiranju korejske fabrike „Eseks“.

Na akcije sadnje u Zrenjaninu je podsetio zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

– Na sve moguće načine se trudimo da posadimo što više drveća, kroz različite akcije i projekte. Zahvaljujući Ministarstavu za zaštitu životne sredine, obezbedili smo i sredstva za rekonstrukciju jednog parka.

– Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije,  kao društveno odgovorna institucija ovom kampanjom želi da doprinese podizanju svesti po pitanju ove teme i razmeni iskustava sa zemljama koje imaju diplomatska predstavništva u Beogradu – istakao je, između ostalog. Slađan Velinov, koji je na čelu ove institucije.

Prisustvnima su se obratili i predstavnici partnera ovogodišnje kampanje „Zelena Srbija“ – JP„Vojvodinašume“, OTP banke Srbije, kompanije Lidl i Telenora.

 Branka Jajić

foto: Grad Zrenjanin