Vajdasági Hivatásos Színházak 70. Szemléje

Nagybecskerek a házigazda, de mindenki otthon játszik

Hétfőn április 19-én veszi kezdetét a Vajdasági Hivatásos Színházak 70. Szemléje, amelynek házigazdája a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház. A szemlét tavaly áprilisban kellett volna megtartani, de a koronavírus-járvány miatt, akkor lemondták és az idén kerül rá sor.
A fesztivál rendhagyó módon fog lezajlani, tekintettel, hogy a hivatalos megnyitót, és a díjkiosztót tartják meg a nagybecskereki színházban a többi előadást mindenki a saját színházában játssza.
A fesztivál Szelektora Slobodan Savić színikritikus volt.
A programon 2 magyar nyelvű felnőtt és 1 gyermek előadás lesz. A fesztivál versenyprogramján április 21-én Szabadkán a Kosztolányi Színház előadásában Gusztáv a hibás mindenért című előadás szerepel, Kokan Mladenović rendezésében. Az Újvidéki Színház az idén Lev Nyikolajevics Tolsztoj Anna Karenina cmű darabjával vesz részt a szemlén. A darab rendezője Dejan Projkovszki. A gyermekelőadások közül a Szabadkai Gyermekszínház Színháznak szeretettel című előadását láthatja a közönség Bonjo Lungov rendezésében.


A versenyprogramon az említett előadásokon kívül bemutatásra kerül:Peter Weiss: Mockinpott úr kínjai és meggyógyíttatása, rendező: Ljuboslav Majera (Toša Jovanović Népszínház), Đorđe Lebović: Semper Idem, rendező: Gorčin Stojanović (zombori Népszínház), Aleksandra Glovacki: A három testőr, rendező: Predrag Štrbac (Szabadkai Gyermekszánház), Petar Mihajlović: Radnička hronika, rednező: Veljko Mićunović (Szabadkai Népszínház), Ivo Andrić: Travniki krónika, rendező: Nikita Milivojević (Szerb Nemzeti Színház és a Zombori Népszínház közös produkciója),
Jovan Caran: Divljožder, rendező: Jovan Caran (Toša Jovanović Népszínház-bábtársulat), Milivoje Mladenović: Nemušti jezik-gyermekelőadás, rendező: Jovan Grujić (Sterija Népszínház-Versec), Anton Pavlovics Csehov: Ványa bácsi, rendező: Andrej Nosov (Sterija Népszínház-Versec).
Az idei fesztivál három tagú szakzsűrije, Vida Ognjenović, Miodrag Tabački és Predrag Momčilović.