AMELA PRVA BEBA U NOVOJ 2020. GODINI: Gradonačelnik posetio Porodilište zrenjaninske Bolnice

‒ Deca rođena 1. januara su srećna deca. To mi je rekla naša doktorka. Onda će i moja beba biti srećna ‒ ovo su reči njene mame, šesnaestogodišnje Tanje Novakov iz Loka, naselja koje se nalazi pored Titela. Zapamtila je reči dr Milice Poučki. Beba se zove Amela i prva je beba rođena 2020. godine u Porodilištu Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu.

Tanja Novakov je svoje prvo dete rodila 1. januara u 4.50 časova. Amela je na rođenju dobila ocenu 10, duga je 49 centimetara i teška  2.760 kilograma. Amelin tata je Vidak Janoš, a Tanjini roditelji, kako kaže, rade u Nemačkoj i još nisu čuli radosnu vest.

Prvog januara je na Neonatološkom odeljenju zrenjaninske Bolnice bilo 17 srećnih majki koje su dobile najvredniji novogodišnji dar – svoje bebe.

Jedna od njih je naša sugrađanka Ivana Đukić (31) koja je rodila sina Aleksu, svoju prvu bebu. Kako kaže, za nju je Aleksa najlepši poklon i velika radost za celu porodicu.

‒ Svakako da je značajno da se širi porodica, pogotovo u današnje vreme, ali videćemo kako će ići, tek smo na početku – kaže nasmejana Ivana.

I Ivana, kao i njena „nova“ cimerka Dragana, koje se već dugo poznaju i druže, a koje su, sticajem lepih okolnosti Novu 2020. dočekale zajedno, ističu brigu i stručnost lekara, medicinskih sestara i babica u Porodilištu Opšte bolnice „Đorđe Joanović”, od prijema i porođaja, do prvih sati života njihovih beba.

‒ Ovo je najlepši trenutak u mom životu – kaže Dragana Ajder koja je rodila sina Nikolu Živanova. ‒ Nisam ni znala koja je to radost. Nikolin tata i moj budući suprug smo planirali da se venčamo, a kako nas je beba, na našu radost i na radast naših porodica, preduhitrila, i ona će biti sa nama na našem venčanju.

Ivana Oberknežev je poslednjeg dana stare godine, u 18.30 časova, rodila Lanu, svoje drugo dete. Lanin brat Uroš ima već 3,5 godina, a da je još malo sačekao, bio bi godinu dana „mlađi“. I on je prvu Novu godinu dočekao sa mamom u zrenjaninskom Porodilištu, a kako se rodio samo nekoliko časova pre ponoći, i on je krenuo u život u srećnom vozu.

Već po tradiciji, i prvog januara 2020. godine majke, bebe i zaposlene u zrenjaninskom Porodilištu je posetio gradonačelnik Čedomir Janjić, poželevši im srećnu Novu godinu. Gradonačelnik je, uz čestitke doneo i prigodne darove za bebe i mame. Poklon-paketi sadrže opremu za bebe i kozmetiku – dobrodošlicu Grada Zrenjanina.

Prvorođena beba, kao i sve bebe koje su imale sreću da se rode početkom godine, kao i one čije majke ubrzo očekuju porođaj, dobiće na poklon i dečja auto-sedišta, koje im daruje Savet za bezbednost saobraćaja na putevima Grada Zrenjanina.

Prvog dana Nove godine na radnom mestu je bila i direktorka Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ dr Ivana Tešić koja je posetila bebe i porodilje, zajedno sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i koleginicama dr Svijetlanom ždrale i dr Milicom Poučki, dežurnim ginekologom-akušerom.

‒ U prethodnoj godini je na našem Odeljenju rođeno 1.380 beba, od toga 733 dečaka i 647 devojčica, imali smo i 22 blizanačke trudnoće – informisala je dr Milica Poučki. ‒  To je 23 porođaja manje nego u 2018. godine. Očekujemo još porođaja tokom dana, s obzirom da je nekoliko žena smešteno na Odeljenju patologije trudnoće ‒ kazala je ona.

Šefica Neonatološkog odseka Porodilišta zrenjaninske Bolnice dr Svjetlana Ždrale, podseća da je neobično Novu godinu provesti u bolnici, ali su žene koje su Novu godinu dočekale u Porodilištu, kako kaže, poklonile sebi nešto najlepše što može da se pokloni, jedno dete i novi život.

Tekst: Branka Jajić

Foto Branka Jajić i Grad Zrenjanin