ANALITIČARI „FAJNENŠEL TAJMSA” O EKONOMSKIM POTENCIJALIMA ZRENJANINA

Na listi gradova budućnosti – preporuka za biznis

Rangirajući lokacije u Evropi koje imaju potencijal za dugoročno ulaganje kapitala, britanski „Fajnenšel tajms” je na liste evropskih gradova i regiona budućnosti (za ovu i narednu godinu) stavio i Niš, Beograd, Šabac, Zrenjanin, Vranje, Zaječar, Sremsku Mitrovicu, Sombor, kao i Sremski okrug. Kako je objavljeno i u dnevnim medijima, Zrenjanin je, po oceni ovih britanskih analitičara, odlično rangiran čak na dve liste (po dva ekonomska parametra). Naime, po efikasnosti troškova, Zrenjanin je među prvih deset evropskih mikrogradova budućnosti. Takođe je na 8. mestu mikrogradova u Evropi po povoljnosti za poslovanje.
Tim povodom gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ističe da su njegov tim i gradska administracija koju predvodi „u prethodnom periodu svu svoju energiju usmerili na privlačenje novih investicija, domaćih i stranih”.
– Mislim da smo napravili značajan iskorak u tom pravcu, što potvrđuje i priznanje „Fajnenšel tajmsa”. Kao što je poznato, prodato je više placeva u zrenjaninskim industrijskim zonama koje su kompletno opremljene i tamo se sad otvaraju novi proizvodni pogoni – kaže gradonačelnik.
Vest da je ugledni britanski list koji se bavi ekonomskom analitikom, Grad Zrenjanin uvrstio u top deset gradova Evrope po dva osnova, komentarisali su i privrednici, a Dragoljub Bjeloglav, predsednik „Zrenjaninskog poslovnog kruga (ZREPOK) ocenjuje da to „treba da uliva nadu svim građanima ne samo Zrenjanina već i okolnih mesta i manjih gradova”.
– Ako se pogledaju parametri po kojima su vrednovani gradovi, može se primetiti da je, pored veličine grada, visina i uspešnost stranih investicija, prisutan veliki broj kriterijuma koji podrazumevaju prisustvo kompanija koje se bave visokim tehnologijama, kao i da u gradu postoji znatan broj visokoobrazovanih kadrova, koji mogu da odgovore potrebama tih kompanija. Ovakav rejting našeg Grada sigurno treba da raduje sve privrednike koji posluju na ovom tržištu, a najviše zbog toga što će privlačenje novih investicija doprineti većem zapošljavanju naših sugrađana i povećanju standarda stanovništva. U takvoj situaciji i privrednici će (sadašnji i budući) imati bolje prilike da ostvare svoje poslovne planove – istakao je Bjeloglav.

  • PREDRAG STANKOV
    Specifični u pozitivnom smislu
    – Za mene ovakav rejting nije nikakvo izenađenjae. Ovo je još jedna referenca za dalji napredak. Zrenjanin je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je imao opremljenu industrijsku zonu. S obzirom na to da će ona uskoro biti popunjena, ono na čemu svi zajedno treba da radimo jeste njeno proširenje, kako bi se ulaganja u grad nastavila. Prvi koraci su već preduzeti. U ovoj i narednoj godini očekujem proširenje infrastrukture prilagođene novim investitorima. Takođe, kao i pre deset godina, treba da budemo specifični – u pozitivnom smislu – i ponudimo nešto novo što drugi nemaju. To je, pre svega, brza usluga i pružanje svega što nudimo u što kraćim rokovima. U cilju podizanja efikasnosti Regionalne privredne komore, Privredna komora Srbije će svoje standardizovane usluge i servise članicama dodatno unaprediti i poboljšati kako bismo još više doprineli dolasku svežeg kapitala u region – komentariše Predrag Stankov, direktor Regionalne privredne komore Zrenjanin.

LJ. B.