APOTEKE I DALJE U DEFICITU SA ROBOM

Na zaštitna sredstva još uvek se čeka

Ubrzo nakon proglašenja vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, ispred apoteka u gradu stvorili su se redovi. U prodaji i dalje nema sredstava, ili ih pak nema u dovoljnoj količini, bar prema informacijama u sredu uveče, kada smo zaključivali aktuelni broj „Zrenjanina”.
Sve zalihe maski rasprodate su pre mesec i po dana, u apotekama očekuju određene količine da pristignu. Oni, međutim, nemaju informacije kada će ova roba stići i da li je uopšte ima na zalihama.
Sredstva za dezinfekciju na bazi 70 odsto alkohola koja se preporučuju, razni sprejevi, vlažne maramice, gelovi za dezinfekciju i suvo pranje ruku takođe su rasprodati.
Vitamina i preparata za jačanje imuniteta još uvek ima u prodaji, ali ne u velikim količinima.
U pojedinim gradskim apotekama kontroliše se ulazak mušterija, pa tako u objekat sme da ulazi samo po jedna osoba, dok ostali građani čekaju ispred. Neki od njih poštuju preporučeno rastojanje od 1-2 metra, ali većina se ne pridržava ovih smernica.
Apotekari sa kojima smo razgovarali poručuju građanima da se pridržavaju svih uputstava sa sajta Ministarstva zdravlja, da redovno provetravaju i dezinfikuju radni prostor.
Jedan od problema u pojedinim apotekama jeste to što nema zaštitnih stakala, a malo je farmaceuta koji nose maske i rukavice zbog nestašice ovih proizovda, čime u kontaktu sa velikim brojem ljudi ostaju nezaštićeni.
Radnici pojedinih apoteka dobili su zabranu davanja bilo kakvih informacija i saveta, pa upućuju na svoje nadređene.

J. Šormaz