AUTO CENTAR „CUNE” USPEŠNO POSLUJE VIŠE OD TRI DECENIJE

Od male radionice do ozbiljne porodične firme

Iz ljubavi prema vozilima i konstruktorskim takmičenjima, pre 32 godine Svetozar Velimirov je došao na ideju da osnuje servis automobila. Posao je postepeno rastao, a 2010. Auto centar „Cune” postao je prvi diler škodinih automobila u regionu. U vođenju Centra sada učestvuje cela porodica, a dobrom poslovanju doprinosi tim od 38 zaposlenih.
Ulasku u partnerski odnos sa Škodom prethodio je period predanog rada. Velimirov je osnovao firmu kada je imao samo 21 godinu. Iako nije znao ništa o poslovanju, imao je jasnu zamisao – da otvori auto-servis sa trgovinom vozila.

– Već nakon godinu dana počeli smo da sređujemo polovne automobile i dalje ih plasiramo. To nam je, uz limarsko-farbarski i mehaničarski posao, donosilo dodatne prihode koji su nam omogućili da se razvijamo – seća se Svetozar Velimirov.
Saradnja sa poznatim proizvođačem rezultirala je otvaranjem poslovne jedinice u Kikindi gde je zaposleno 13 ljudi. Lokacija je 2020. zatvorena, a svi radnici prešli su u Zrenjanin.
– Sada na jednom mestu imamo kompletnu uslugu: prodaju automobila, tehničku podršku, mehaničarske, limarske, farbarske, optičarske i vulkanizerske usluge – pojašnjava Velimirov.
Prema njegovim rečima, pandemija i rat u Ukrajini nisu loše uticali na poslovanje Auto-centra, iako je Škoda bila time pogođena. Zbog nedostatka komponenti, proizvodnja vozila je tokom 2021. godine u fabrici opala sa 1,3 miliona na 700 hiljada. To je bio razlog dugog čekanja, zbog čega je porasla potražnja za polovnim automobilima.

– Dobro smo pregurali krizu, unapred smo razmišljali i pripremali teren. Otkupljivali smo polovna vozila i spremali ih za prodaju, tako da smo bili na sigurnom tlu. Dva segmenta poslovanja nismo delili, već su se međusobno nadopunjavali – objašnjava preduzetnik.
Kako kaže, Škoda sada normalizuje proizvodnju. Konstantno se radi na novim logistikama kako bi se period čekanja na auto smanjio. Novi modeli se razvijaju po planu, a za godinu dana očekuje se da sve bude normalizovano.
Kada je Auto centar „Cune” osnovan, firma je imala svega nekoliko zaposlenih. Sada ih je skoro četrdeset. Kako bi uspešno funkcionisali kao tim, svake godine na dan osnivanja preduzeća zajedno odu na putovanje. Do sada su obišli Srebrno jezero, Taru, Divčibare i okolinu.
– Timbilding ima pozitivan efekat na povezanost. Važno nam je da imamo dobru komunikaciju. Rezultat je uspešno funkcionisanje i zajednički doprinos održavanju profesionalnog nivoa – smatra Velimirov.
Osim rada na razvijanju međuljudskih odnosa, desetak godina ulaže se i u edukaciju. Za sve zaposlene obavezne su obuke iz oblasti u kojoj deluju. Kompletan kolektiv nedavno je posetio i Škodinu fabriku u Češkoj. Videli su pogone i proizvodnju, a u delu za moto-sport upoznali su se sa razvojem sportskih automobila. Da bi više saznali o istoriji fabrike i njenom razvoju posetili su i Škodin muzej.
– Putovanje je bilo značajno za zaposlene kako bi shvatili da predstavljamo ozbiljan brend. Tamo su mogli da vide koliko je auto-industrija napredovala. Shvatili smo i da je elektrifikacija u Evropi otišla daleko. Ima mnogo vozila koji koriste to gorivo, postavljeni su punjači, što je kod nas još uvek retko – objašnjava Velimirov.

Kako bi išao u korak sa Evropom, Auto centar „Cune” aplicirao je za najviši nivo servisa Škodinih automobila. Taj cilj planiraju da ostvare do kraja godine. U narednom periodu radiće na ponudi električnih automobila, a uskoro će za njih stići i punjači.
– Potražnja kod nas za takvim vozilima za sada nije velika. Ona još uvek imaju mali domet kada se koriste bez velike kontrole i štednje. Ušli smo u eru električnih automobila, krenućemo da se bavimo i tim segnemtom – najavljuje Velimirov.

J. Šormaz
Foto: Jovan Njegović Drndak i Auto centar „Cune”