Baba Marta u predizborno vreme

Piše: Milena Bečejac

Ne znam šta bi Baba Marti da baš sada reši da se razgoropadi, hladno, mrazičak, vetar, sunce, kiša i tako to. Doduše, kažu da će od nedelje biti toplije, ali sada stvarno nema smisla – zna li ona da je predizborno vreme. Zna li da stranački kandidati i aktivisti jure širom zemlje Srbije kako bi se predstavili narodu. I – kako je njima po toj hladnoći ili kiši, i kako je onima koji treba da slušaju ta divna obećanja, viču ono „tako je, bravo…” i slično.
I ne samo to. Evo, kod nas se na sve strane ruši i gradi, vadi i sadi drveće, te obilaznica, te zaobilaznica, pa ulica ova ili neka druga…. Više i ne znam šta je sve urađeno i šta će sve biti završeno do izborne tišine, ali znam da se i dalje saplićem o kratere na pešačkim stazama ili putevima, da i kada padne malo kiše odmah „niknu” jezerca. Eto, menja se dotrajala vodovodna mreža, što je za pohvalu, ali se ošteti tom prilikom stara, pa sada stanari naselja u kome se sve to dešava više ne znaju ni kada imaju, ni kada nemaju vode…
A tek kad smo kod vode! Neće se Zrenjaninci napiti čiste i zdrave vode iz slavine ni do ovih, kao ni do prethodnih izbora što nisu. Kako stoje stvari i kako nas iskustvo uči, neće toga biti ni nadalje, mislim do nekih novih izbora. Tako, eto, neke stvari se popravljaju u ovom našem gradu, pa ne znam da li bi trebalo da izbori budu malo češće, mada i to košta.
O poskupljenjima više ne vredi ni govoriti. Cene se menjaju iz dana u dan, i u prodavnicama, i na pijačnim tezgama proizvodi – od južnog voća do domaćeg luka, poskupljuju. Eto, videla sam na jednoj tezgi jaja uredno poređna po klasi, a cene takođe uredne – poslednja koju sam videla bila je 17 dinara. Kad, na sledećoj – 20 dinara… Jasno, cene se prilagođavaju troškovima, tako da jedno poskupljenje vuče za sobom drugo.
A izbori nam stižu…