Bađoka za „Zadrugu”, a ne za nagradu

Piše: Dalibor Bubnjević

Čovek je grešno biće, pa samim tim je i autor ovih redova! Kada sam predložio Bađoka master Darka za Nagradu grada Zrenjanin (2016. godine), bio sam suočen sa (ne)osnovanim osudama. Na početku, prvih godinu dana, smatrao sam da javnost nije razumela fundamente mog upinjanja. Bio sam zaprepašćen kako sugrađani nisu uvideli brojne moralne epolete koje krase odoru ove uzvišene figure. Iskreno govoreći, osećao sam se potišteno, jer nadležna Komisija je odbila moj predlog.
Kako je vreme odmicalo, sve više sam postajao svestan da sam bio grešan. Najpre, nisam želeo da verujem da je doktorand zapalio baklju na balkonu gradske kuće. Kada su mi to rekli, bio sam uveren da je u pitanju podmetačina. Međutim, snimak je odagnao sve moje sumnje. Tada sam počeo da dovodim u pitanje osobne svetonazore, tj. da li preporučujem valjanog pojedinca?
Zatim su usledile još žešće optužbe! U medijima je bilo reči da je pokrajinski poslanik plaćao značajnu naknadu nematerijalne štete svojoj bivšoj uposlenici zbog duševne boli koju joj je naneo. Potom su došle na red optužbe majke malodobnika na koga je, navodno, isto lice nasrnulo.
Nakon svih navedenih činjenica i vrednosnih sudova, povlačim svoj predlog Komisiji za dodeljivanje nagrada i priznanja i šaljem ga Željku Mitroviću! Gledajući „Zadrugu 2“, shvatio sam da moj kandidat zapravo ima sva potrebna znanja i veštine za ovaj šou! Želim mu mnogo sreće…